Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanović: Temeljne vrijednosti SE istovremeno su prioritet u reformskim aktivnostima

Iz MVP su naveli da izrazivši zahvalnost na podršci koju Savjet Evrope kontinuirano pruža Crnoj Gori, ministar je kazao da je sveukupna saradnja sa ovom organizacijom veoma dobra, sadržajna i konkretna, fokusirana na ključne oblasti reformi na evropskom putu

Temeljne vrijednosti Savjeta Evrope (SE) istovremeno su prioritet u nacionalnim reformskim aktivnostima, kazao je ministar vanjskih poslova (MVP) Filip Ivanović u toku današnjeg susreta direktorom za programsku koordinaciju SE Klausom Nojkirhom.

Iz MVP su naveli da izrazivši zahvalnost na podršci koju Savjet Evrope kontinuirano pruža Crnoj Gori, ministar je kazao da je sveukupna saradnja sa ovom organizacijom veoma dobra, sadržajna i konkretna, fokusirana na ključne oblasti reformi na evropskom putu.

„Crna Gora u potpunosti dijeli standarde i principe koje promoviše Savjet Evrope, a koji su od posebnog značaja, posebno u aktuelnom globalnom kontekstu. Štaviše, demokratija i ljudska prava su pod stalnim pritiskom, zbog čega je rad Savjeta Evrope na očuvanju osnovnih demokratskih vrednosti važniji nego ikada“, istakao je ministar.

Izrazio uvjerenje da će i Crna Gora, kroz predsjedavanje Komitetu ministara Savjeta Evrope u periodu 2026-2027, pružiti doprinos ciljevima i mandatu najstarije evropske političke organizacije.

Kazao je da su temeljne vrijednosti SE istovremeno prioritet u nacionalnim reformskim aktivnostima, te da doprinose ostvarenju glavnog strateškog cilja Crne Gore da postane naredna članica Evropske unije.

„Stoga ćemo ostati odlučni da sprovedemo neophodne reforme koje će omogućiti našem društvu da dostigne standarde Savjeta Evrope i najviše evropske standarde,“ istakao je ministar.

Navodi se da Nojkrih je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Crnom Gorom, posebno se osvrnuvši na Horizontalni mehanizam za Zapadni Balkan i Tursku, zajednički program Evropske unije i Savjeta Evrope.

Podsjetio je da je treća faza programa započela u januaru 2023. godine i da u fokusu projekata ostaje vladavina prava, borba protiv diskriminacije i zaštita prava ranjivih grupa, kao i sloboda izražavanja.

Prenio je, dodaju, spremnost Savjeta Evrope da, u saradnji sa Evropskom unijom, nastavi da doprinosi jačanju demokratskih procesa i institucija u sprovođenju obaveza Savjeta Evrope.

Dodaje se da nakon sastanka, ministar Ivanović, predstavnik SE Klaus Nojkirh i gradonačelnica Podgorice Olivera Injac zasadili su maslinu ispred zgrade Opštine Podgorica, simbolički označavajući partnerstvo i saradnju između Crne Gore i Savjeta Evrope.

Tom prilikom, Ivanović je kazao da „ovo predstavlja prvi u nizu događaja koji će se realizovati u susret predsjedavanju Crne Gore Savjetu Evrope, koje nas očekuje 2026-2027 godine“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve