Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Ivanović na ministarskoj konferenciji u Berlinu: Apostrofiraće značaj članstva u EU

Ivanović će boraviti u Berlinu na poziv ministarke vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok

Novoimenovani ministar vanjskih poslova Filip Ivanović učestvovaće na ministarskoj konferenciji „Veća i snažnija Unija – učiniti Evropsku uniju spremnom za proširenje i buduće članice spremnim za pristupanje“, koja će biti održana 2. novembra u Berlinu.

Ivanović će boraviti u Berlinu na poziv ministarke vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok.

”Oblikovanje budućnosti Evropske unije je zajednički zadatak kako država članica EU tako i država kandidata za članstvo. U tom smislu, politika proširenja i unutrašnja reforma su od krucijalne važnosti kako bi se EU pripremila kao snažan globalni akter u 21. vijeku”, navedeno je u platformi za učešće ministra vanjskih poslova na ministarskoj konferenciji koju je Vlada usvojila na današnjoj sjednici.

Cilj konferencije je razmjena mišljenja i stavova između predstavnika država članica EU i država kandidata na ministarskom nivou.

”Oslanjajući se na diskusije koje su se odvijale pod okriljem predsjedavanja Španije Savjetom Evropske unije na neformalnim sastancima Savjeta za opšte poslove i Evropskog savjeta, otvoriće se dodatni prostor za važna promišljanja o proširenju EU i reformama”, naglašeno je u platformi.

Kako se dodaje, udramatično promjenjivom geopolitičkom pejzažu, aktuelne rasprave o politici proširenja EU su dobile dodatan zamah.

”Više se ne govori o tome da li će se proširenje dogoditi, već kada i kako. Svakako, na konferenciji će biti naznačeno da sve države kandidati napreduju u skladu sa svojim ritmom i zaslugama, ali da se ne može govoriti o ubrzanom putu bilo koje od država kandidata”, dodaje se u platformi.

Navodi se i da će trenutne i buduće članice morati da se posvete i temeljno pripreme za sve izazove sa kojima će se proširena Unija suočavati.

U Vladi kažu da će učešće Ivanovića na konferenciji biti prilika da se apostrofira značaj budućeg članstva Crne Gore u Evropskoj uniji, te dodatno istakne privrženost njenim vrijednostima i interesima.

”Ministarska konferencija se održava nekoliko dana prije objavljivanja Paketa proširenja od strane Evropske komisije, koji bi trebalo shvatiti kao putokaz za napredak Crne Gore u procesu evropske integracije”, navedeno je u platformi.

Crnogorska delegacija će biti u prilici da sa predstavnicima država članica EU i država kandidata razmijeni stavove i ideje o načinima ubrzavanja procesa proširenja, kao i da razmotri aspekte putem kojih se može iskoristiti i osnažiti momentum za reformu EU.

Pored Ivanovića, na ministarskoj konferenciji učestvuje i Zdravko Jovović, otpravnik poslova a.i. Crne Gore u Njemačkoj. Troškove posjete crnogorske delegacije snosi Ministarstvo vanjskih poslova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve