Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Ivanović: Crna Gora nastaviće da dosljedno brani temeljne vrijednosti OEBS-a

Navodi se da je Ivanović kazao da je neophodno pojačati napore ka postizanju trajnih rješenja aktuelnih sukoba, posebno imajući u vidu tekuće, složene sigurnosne izazove i pogoršanje bezbjednosne situacije

Crna Gora će konstruktivno doprinijeti rješavanju izazova i nastaviti da dosljedno brani temeljne vrijednosti OEBS-a uprkos rastućim krizama sa kojima se svakodnevno suočavamo, kazao je ministar vanjskih poslova (MVP) Filip Ivanović  na 30. Ministarskom savjetu Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) koji se održava danas i sjutra u Skoplju.

Prvog dana dvodnevnog susreta, kako je saopšteno iz resora, u fokusu je bilo dalje funkcionisanje Organizacije i aktuelni bezbjednosni izazovi u OEBS regionu i šire.

Navodi se da je Ivanović kazao da je neophodno pojačati napore ka postizanju trajnih rješenja aktuelnih sukoba, posebno imajući u vidu tekuće, složene sigurnosne izazove i pogoršanje bezbjednosne situacije.

“Kako bismo krenuli ka ponovnoj izgradnji povjerenja stradanje civila se mora zaustaviti, a poštovanje međunarodnog humanitarnog prava mora biti moralni, ali i zakonski imperativ” kazao je ministar.

Izrazio je zadovoljstvo postizanjem dogovora o narednoj predsjedavajućoj i pozvao zemlje učesnice da, udruženim snagama, omoguće nastavak funkcionisanja i vršenje mandata Organizacije.

“To je naša zajednička odgovornost, a Crna Gora će konstruktivno doprinijeti rješavanju izazova i nastaviti da dosljedno brani temeljne vrijednosti OEBS-a uprkos rastućim krizama sa kojima se svakodnevno suočavamo” zaključio je ministar i poželio uspjeh Malti koja će predsjedavati tokom 2024. godine.

Predsjedavajući, ministar vanjskih poslova Bujar Osmani je istakao potrebu za funkcionalnom Organizacijom i pozvao na konstruktivan pristup rješavanju kriza.

Iz resora su naveli da Osmani je podsjetio da je OEBS organizacija koja gradi povjerenje i saradnju, zbog čega je njeno nesmetano funkcionisanje naročito važno upravo u vremenima sukoba i pojačanih tenzija.

Ministar Ivanović je makedonskom kolegi čestitao na izuzetnoj posvećenosti i naporima da se očuvaju temeljne vrijednosti OEBS-a tokom veoma izazovne i turbulentne godine.

“Možete biti ponosni na predsjedavanje i ostvarena postignuća”, zaključio je ministar.

Na marginama Ministarskog savjeta OEBS u Skoplju ministri vanjskih poslova Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Srbije potpisali su Zajedničku izjavu o borbi protiv korupcije u Jugoistočnoj Evropi, kao izraz odlučnosti i političke volje da se zemlje potpisnice zajednički bore protiv korupcije i rade na afirmaciji antikorupcijskih inicijativa.

Iz ministarstva su kazali da Ivanović je danas u Skoplju imao i bilateralne susrete sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem, državnom ministarkom za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske Lorens Bun, ministrom vanjskih poslova Islanda Bjarnijem Benediktssonom i zamjenikom ministra vanjskih poslova Japana Fukazavom Joićijem.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve