Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Ironija na budvanski način: Gdje je nekad bila Crnogorska, a gdje je sad

Prisustvo predsjednika Crnogorske Valdimira Pavićevića jučerašnjem Narodnom saboru u Nikšiću pokazalo je da ta partija promijenila stranu – stala je uz Mitripoliju crnogorsko primorsku Srpske pravoslavne crkve, a ne tako davno snažno je branila stavove Crnogorske pravoslavne crkve

Prisustvo predsjednika Crnogorske Valdimira Pavićevića jučerašnjem Narodnom saboru u Nikšiću pokazalo je da ta partija promijenila stranu – stala je uz Mitripoliju crnogorsko primorsku Srpske pravoslavne crkve, a ne tako davno snažno je branila stavove Crnogorske pravoslavne crkve.

Pavićević i Krapović (Foto: Demokrate FB)

Sabor u Nikšiću je organizovala SPC nezadovoljna zbog najavljenog usvajanja Prijeloga zakona o slobodi vjeroispoviesti koji je u skupštinskoj proceduri, i o kome će poslanici raspravljati naredne sedmice.

Pavićević je dolaskom u Nikšić više nego jasno objelodanio svoj i stav Crnogorske koja je očito promijenila svoja ranija zalaganja za obnovom Crnogorske pravoslavne crkve, što je bilo definisano prilikom osnivanja te stranke.

Prije neku godinu Crnogorska je napadala MCP i mitropolita Amfilohija baš zbog njegovih napada na državu koja je najavila da namjerava da reguliše položaj vjerskih zajednica u Crnoj Gori. Iz Crnogorske je poručivano i da očekuju da će SPC konačno početi da plaća porez Crnoj Gori.

Pavićević se u Nikšiću juče pojavio u društvu funkcionera Demokrata Dragana Krapovića, te time jasno iznio svoj stav da podržava Srpsku pravoslavnu crkvu, a na čelu je partije koja nosi ima Crnogorska. Ironija.

Naime, nedavno je predsjednik Demokrta Aleksa Bečić koji godinama nije saopštavao svoj stav ni o jednom identitetskom pitanju saopštio da podržava SPC i pozvao Vladu da povuče Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti iz skupštinske procedure.

Pavićević se posljednih mjeseci u javnosti često pojavljuje sa predstavnicima Demokrata i imaju zajedničke političke nastupe, tako da njegovo pristustvo saboru u Nikšiću i nije iznenađenje. Demokrate i Crnogorska su koalicioni partneri u Budvi.

Da mu je Crna Gora istinski u srcu Pavićević je mogao da dokaže više puta u prethodnom periodu. Mogao je, ali nije.
Naime, ranije Crnogorskoj, odnosno Pavićeviću kao predsjedniku stranke, nisu smetali bilbori u Budvi na kojima se glorifikovao navodni oslobodilački ulazak srpske vojske 1918. godine u Budvu, na Mitrovdan 1918. godine. Nije mu smetalo što nedavno na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Budva nije intorinana cijela himna države Crne Gore, kao i što tada sveštenik MCP nije ustao prilikom izvođenja himne… Jesu tada odbornici Cenogorske izašli iz sale, ali se Pavićević nije oglašavao.

Pavićević je to “predvidio” i dokazao da je u njegovoj partiji samo ime crnogorsko. Bilo je i onih koji su u međuvremenu napustili stranku jer se nisu složili sa stavovima Crnogorske čiji je lider počeo da brani stavove suprotne državotvornim i nacionalnim interesima Crne Gore.

Vladimir Pavićević je ranije bio srpski politikolog, bivši poslanik u Skupštini Srbije i to najjaktivniji, bivši potpredsjednik Nove stranke Zorana Živkovića, bivši predavač Fakulteta političkih nauka beogradskog Univerziteta… koji je 2017. godine odlučio da se preseli u Crnu Goru i ovdje da se bavi politikom.  Svoju političku karijeru u Crnoj Gori počeo je u Crnogorskoj.

Aleksandra Obradović

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve