Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Inspekcija rada traži da se otkloni nepravilnost: Đurišić – Bečanović nastavila da radi, a nije zaključila ugovor

Vanrednoj profesorici na Filološkom fakultetu u Nikšiću, Tatjani Đurišić Bečanović prestao je radni odnos istekom ugovora o rad

Vanrednoj profesorici na Filološkom fakultetu u Nikšiću, Tatjani Đurišić Bečanović prestao je radni odnos istekom ugovora o radu, a ista je shodno čl. 88 Statuta UCG nastavila da obavlja nastavnu djelatnost, a da prethodno nije zaključila ugovor o radnom angažovanju. Stoga je poslodavac (UCG), odnosno odgovorno lice, postupilo protivno odredbi čl. 201 Zakona o radu, navodi se u obavještenju o izvršenom inspekcijskom nadzoru inspektorke rada Marine Đukanović, u koji je Standard imao uvid.

”Odgovornom licu je ukazano da otkloni nepravilnost nastalu obavljanjem nastavne djelatnosti od strane Tatjane Đurišić Bečanović (lica sa akademskim zvanjem) bez prethodnog zaključivanja ugovora o radnom angažovanju u obrazovnim ustanovama shodno čl. 201 Zakona o radu, te određen primjeren rok za njeno otklanjanje”, stoji u obavještenju inspektorke rada.

Podsjetimo, predsjednica GP URA Nikšić Tatjana Bečanović, vanredna je profesorica Univerziteta Crne Gore na Filološkom fakultetu u Nikšiću. Bečanović je kako smo ranije pisali, prema dostupnim biltenima UCG, posljednji put izabrana u zvanje vanrednog profesora 19.11.2015. godine, a prema Zakonu o visokom obrazovanju ponovo je morala biti izabrana do 19.11.2020. godine.

Prema Statutu Univerziteta Crne Gore, akademsko osoblje bira se na osnovu javnog konkursa, na period od pet godina. Za dr Bečanović nije raspisan konkurs šest mjeseci prije isteka zvanja, a ona do 19.11.2020. godine nije ponovo izabrana u zvanje vanrednog profesora. Uprkos tome, i dalje je radno angažovana na ovoj poziciji.

INSPEKCIJA RADA UTVRDILA NEPRAVILNOST

Tako u obavještenju o izvršenom inspekcijskom nadzoru po anonimnoj inicijativi, koji potpisuje inspektorka rada Marina Đukanović, a koji je upućen glavnoj inspektorki Angelini Međedović, piše:

”Inspekcijskim nadzorom izvršenim 12.2.2021. godine kod JU Univerzitet Crne Gore – Filološki fakultet , u prisustvu odgovornog lica dekanke Tatjane Jovović, postupajući po navodima iz inicijative (koja je prethodno razmotrena shodno čl. 13 i 14 Zakona o inspekcijskom nadzoru) , na osnovu date dokumentacije, ustanovljeno je:

– Da je na osnovu Odluke o izboru u zvanje br.08-3068 od 19.11.2015. godine zaključen Ugovor o radu između Tatjane Bečanović Đurišić kao zaposlene i Univerziteta Crne Gore , kojim imenovana zasniva radni odnos na Univerzitetu Crne Gore u zvanju vanrednog profesora na određeno vrijeme , 5 godina za izvođenje nastave na Filološkom fakultetu iz predmeta: Tumačenje književnog djela I i Tumačenje književnog djela II na osnovnom akademskom studijskom programu Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, Teorija književnosti II na osnovnim akademskim studijskim programima: Ruski jezik i književnost, Italijanski jezik i književnost, Francuski jezik i književnost Njemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu , a dan stupanja na rad je 19. 11. 2015. godine,

– Poslodavac odnosno odgovorno lice je dostavio Zavodu Prijavu o slobodnom radnom mjestu dana 7.9.2020. godine

– ZZZCG je istog dana raspisao Konkurs za izbor u akademsko zvanje za oblast Anglistika – književnost i civilizacija i oblast Montenegristika – Crnogorska i južnoslovenske književnosti, sa rokom za prijavljivanje na konkurs od 15 dana – Raspisivanju Konkursa prethodilo je dobijanje Saglasnosti od strane Univerziteta Crne Gore br. 01-1806/1 od 22.7.2020.

– u dopisu br. 01/8-3482/2 od 6.10.2020. godine dekanka je od strane Naučnog Odbora Univerziteta Crne Gore obaviještena da je za izbor u akademsko zvanje za oblast Montenegristika – Crnogorska i južnoslovenske književnosti na Filološkom fakultetu, blagovremenu i potpunu dokumentaciju podnijela kandidatkinja dr Tatjana Đurišić Bečanović.

– Odluka po konkursu za izbor u akademska zvanja u momentu kontrole nije donijeta imajući u vidu činjenicu da je isti raspisan dana 7.9.2020. godine a da je odredbama čl.73 Zakona o visokom obrazovanju predviđeno da se postupak izbora u akademsko zvanje mora završiti u roku od šest mjeseci od dana raspisivanja konkursa.

Na dan vršenja inspekcijskog nadzora vanredni profesor Tatjana Đurišić Bečanović nakon isteka vremena na koje je birana je kod ovog subjekta nadzora radno angažovana odnosno ista je nastavila nastavnu djelatnost do okončanja postupka izbora u više akademsko zvanje, shodno čl. 88 Statuta Univerziteta Crne Gore.

Radno angažovanje u obrazovnim ustanovama je predviđeno odredbama čl. 201 Zakona o radu kojima se navodi da lica koja učestvuju u realizaciji nastavnog procesa u obrazovnoj ustanovi mogu zaključiti ugovor o angažovanju u trajanju ne dužem od jedne školske odnosno studijske godine, u skladu sa zakonom i aktima te ustanove.

Dakle, kako je vanrednoj profesorici Tatjani Bečanović Đurišić prestao radni odnos istekom ugvoora o radu a ista je shodno čl. 88 Statuta UCG nastavila da obavlja nastavnu djelatnost a da prethodno nije zaključila ugovor o radnom angažovanju to je poslodavac odnosno odgovorno lice postupio protivno odredbi čl. 201 Zakona o radu.

Odgovornom licu u subjektu nadzora je ukazano da otkloni nepravilnost nastalu obavljanjem nastavne djelatnosti od strane Tatjane Đurišić Bečanović (lica sa akademskim zvanjem) bez prethodnog zaključivanja ugovora o radnom angažovanju u obrazovnim ustanovama shodno čl. 201 Zakona o radu, te određen primjeren rok za njeno otklanjanje.

Imajući u vidu ovako navedeno i ustanovljeno činjenično stanje insprektorka rada će i nadalje preduzimati mjere iz nadležnosti ovog organa.”

PROSVJETNA INSPEKCIJA INICIJATIVU PROSLIJEDILA INSPEKCIJI RADA

Inspektorka rada prethodno je dobila Zapisnik od prosvjetne inspekcije koja je takođe izvršila nadzor.

Uprava za inspekcijske poslove, Odsjek za inspekciju za prosvjetu, vezano za navode ”da je vanredna profesorica uprkos tome što u predviđenoj proceduri nije izabrana u više zvanje, duže od pet godina nakon ponovnog izbora u zvanje vanrednog profesora, mimo zakonskih propozicija i dalje radno angažovana na Filološkom fakultetu..” izvršio je nadzor, a u Zapisniku o izvršenom inspekcijskom nadzoru od 18. februara 2021. je konstatovano:

Da je odlukom Senata 19.11.2015. godine dr Tatjana Đurišić Bečanović bila izrabrana u akademsko zvanje vanredni profesor na Univerzitetu Crne Gore Filološkom fakultetu, ne period od pet godina, kao i da je 07.09.2020. godine raspisan konkurs za izbor u akademsko zvanje za oblasti Montenegristika- Crnogorska i južnoslovenske književnosti na Filološkom fakultetu, suprotno članu 88 stav 3 koji propisuje da se konkurs za izbor u akdemsko zvanje raspisuje najmanje šest mjeseci prije isteka vremena prethodnog izbora i da se mora završiti u roku od šest mjeseci od dana raspisivanja konkursa.

Stavom 23 propisano je da ako se postupak za izbor u akademsko zvanje ne završi u roku iz stava 3 ovog člana, lice sa akademskim zvanjem kojem prestaje izborni period usljed isteka vremena na koje je biran nastavlja da vrši nastavnu djelatnost do okončanja postupka izbora u više akademsko zvanje.

”U vezi sa navedenim ova inspektorka preventivno ukazuje odgovornom licu subjekta nadzora da se u budućem radu u postupku izbora za akademska zvanja postupa u skladu sa statutarnim odredbama Univerziteta Crne Gore. Takođem, ističem da je u toku postupak izbora u akademsko zvanje na Univerzitetu Crne Gore, Filološkom fakultetu u Nikšiću za oblasti Montenegristika- Crnogorska i južnoslovenske književnosti i odnosno da isti još uvijek nije okončan”, navodi se u obavještenju koje potpisuje prosvjetna inspektorica Gorana Šaban.

Bečanović do 2020. nije izabrana u zvanje vanredne profesorice, ali je i dalje angažovana – IZBOR U VIŠE ZVANJE U TOKU

Podsjetimo, portal Standard uputio je pitanja Univerzitetu Crne Gore, tražeći informaciju o tome da li dr Bečanović od 19. novembra prošle godine posao vanrednog profesora obavlja suprotno Zakonu o visokom obrazovanju i Statutu UCG, kao i kakav je njen trenutni status na pomenutom fakultetu.

”Kada je riječ o vanrednoj profesorici Filološkog fakulteta prof. dr Tatjani Bečanović, postupak izbora u više zvanje je u toku, pri čemu profesorica Bečanović obavlja redovno svoje dužnosti u domenu nastave, kao vanredni profesor na fakultetu”, navodi se u odgovoru Univerziteta CG.

Oni su objasnili da nakon sprovođenja procedure izbora u zvanje, rektor zaključuje ugovor o radu sa akademskim osobljem sa akademskim zvanjem na period od pet godina ili drugi odgovarajući ugovor (ugovor o dopunskom radu za lica izabrana za rad na fakultetu zdravstvenog usmjerenja koja su u radnom odnosu u nastavnim bazama fakulteta), a o njegovom sprovođenju stara se dekan, odnosno direktor organizacione jedinice Univerziteta.

”Shodno članu 88 Statuta Univerziteta Crne Gore predviđeno je da, ukoliko se postupak za izbor u akademsko zvanje ne završi u roku od šest mjeseci, lice sa akademskim zvanjem kojem prestaje izborni period usljed isteka vremena na koje je biran nastavlja da vrši nastavnu djelatnost do okončanja postupka izbora u više akademsko zvanje. Predviđajući razloge zbog kojih usljed objektivnih okolnosti može doći do toga da se određene radnje ne izvrše u ostavljenim rokovima, propisima je predviđena već pomenuta pravna mogućnost. Dakle, ne postoje nedoumice o pravnom osnovu rada i ocjenjivanja lica sa akademskim zvanjem koja se nađu u takvoj situaciji”, odgovorili su Standardu iz UCG.

UCG potvrđuje da ona do isteka zvanja nije ponovo izabrana ”usljed objektivnih okolnosti”, te da je i dalje angažovana, a da je postupak izbora u više zvanje u toku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve