Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Ibrahimović: EPP naš ključni zagovarač članstva u EU

U svom govoru, Ibrahimović je kazao da je najznačajniji politički cilj regiona Zapadnog Balkana – integracija u EU

Članstvom u EU, države Zapadnog Balkana će ostvariti značajan dio svojih političkih ciljeva, ali i dobiti priliku da direktno utiču na kreiranje i sprovođenje politike EU. U tom smislu, Evropska narodna partija (EPP) je naš ključni zagovarač članstva u EU, poručio je predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu Ervin Ibrahimović.

Ibrahimović je, kako je saopštila partija, govorio na otvaranju konferencije “Povezivanje EPP-a u regionu”, u organizaciji fondacije Konrad Adenauer (KAS), a koja je u Budvi okupila predstavnike političkih partija sa Balkana, članica Evropske narodne partije (EPP).

U svom govoru, Ibrahimović je kazao da je najznačajniji politički cilj regiona Zapadnog Balkana – integracija u EU.

“Kada govorimo o izazovima pred kojima se nalazi region, oni se mogu podijeliti u tri grupe – reforme, sa fokusom na borbu protiv kriminala i vladavina prava, zatim ekonomija i bolji životni standard, kao i politička spremnost EU na prijem država ZB u EU. Zadatak svih institucija u Crnoj Gori i ostalim državama regiona mora biti kreiranje sigurnih i efikasnih mehanizama za borbu protiv kriminala i korupcije. Tu nam je veoma važna pomoć naših partnera iz EU”, kazao je Ibrahimović.

Najznačajnija je, po njegovim riječima, politička volja da “borbu protiv kriminala i korupcije vodimo, ali i da je depolitizujemo”.

“Osim toga, građani se moraju osjećati sigurno i zaštićeno pred institucijama sistema. Ta sigurnaot i zaštićenost garantuje nam stvaranje društva jednakih šansi i taj aspekt je veoma ili ključno važan za svakog pojedinca u našim državama. Kao neko ko dolazi iz partije manjina, taj aspekt je naročito važan ili jednu stepenicu važniji pripadnicima manje brojnih naroda, jer imamo veoma jasne naznake da su manjine baš u ovom segmentu jako diskriminisane u prošlosti i da je to razlog sa jedne strane podzastupljenosti manjina u javnoj upravi, a sa druge strane da je to manjine učinilo značajno podložnijim migracijama prema državama u kojima im je društvo jednakih šansi dalo priliku da budu jako uspješni u raznim aspektima društvenog života”, kazao je lider BS-a..

Govoreći o geopolitičkim okolnostima, Ibrahimović je kazao da imajući u vidu rusku agresiju na Ukrajinu, da je prisutan uticaj Rusije na neke od država regiona.

“Dodatna opasnost je što se taj uticaj, između ostalog, gradi i na jednoj antizapadnoj retorici što u kombinaciji sa sporošću procesa pridruživanja država regiona EU može snažiti euroskepcitizam u regiji. To je još jedan izazov koji stoji pred regijom, ali ne samo pred regijom, nego i pred Evropskom unijom i našim partnerima van Evropske unije. Mislim da svako povezivanje regije van onoga što je EU kao unija ravnorpavnih država i van procesa kakav je Berlinski proces može biti skrivena agenda za ostvarivanje nekih drugih ciljeva, a ne članstva država regije u EU. I na kraju, moramo se saglasiti da je učlanjenje država regije u EU najvažniji i rekao bih ključni ili završni korak u pravcu stvaranja trajne stabilnosti u regiji”, kazao je Ibrahimović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve