Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

HAOS NA SASTANKU U SPC: Porfirije saopštenjem nagrdio Krivokapića

U saopštenju SPC navodi se da je Temeljni ugovor usaglašen jutros, a da je Krivokapić izmišljao razloge zbog kojih nije popodne, kako je obećao, došao u Beograd

Nakon večerašnjeg sastanka patrijarha Porfirija i premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića SPC je izdala saopštenje.

Saopštenje Srpske pravoslavne crkve prenosimo u cjelosti:

-Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije primio je danas, 27. maja 2021. godine, u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu g. Zdravka Krivokapića, predsjednika Vlade Republike Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali članovi Svetog Arhijerejskog Sinoda: Mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom, Episkop šumadijski g. Jovan; kao i Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije.

U prijepodnevnim časovima istoga dana, predstavnici Svetog Arhijerejskog Sinoda i Vlade Republike Crne Gore su u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve i države Crne Gore.

Predstavnici Vlade iz Podgorice su, potom, potvrdili da će u poslijepodnevnim časovima g. Krivokapić doći u Beograd da bi sa Njegovom Svetošću Patrijarhom srpskim g. Porfirijem svečano potpisao Temeljni ugovor. Ista namjera g. Krivokapića Patrijarhu je potvrđena usmeno iz Kabineta predsjednika Vlade Republike Crne Gore.

Poslije višečasnovnog odlaganja i obavještavanja predstojatelja Srpske Crkve o nizu potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, oko 21.00 čas g. Krivokapić je stigao na dogovoreni sastanak. Premijer Vlade u Podgorici je iznio nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti.

Njegova Svetost je te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje neuviđajući osnovanost i opravdanost namjere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu.

Njegova Svetost Patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske Pravoslavne Crkve i njenog vjernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim vjerska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije.

Srpska Pravoslavna Crkva i njen vjerni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja – stoji na kraju saopštenja SPC.

saopštenje SPC

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
€€€€
28.05.2021-02:33 02:33

Crnogorski narode dali vi sto vjerujete Krivokapicu on je potpisao i vratio se da bi podvalio Gradjanima CG ovakvu njegovu podvalu mislim da ga Srbi nebi ni pod koju cijenu pustili tako lako dok ne potpise i 100% je potpisao!

Dolar
28.05.2021-02:45 02:45

Okupatori unistise CRNU GORU sprzise je do kraja !

borko
28.05.2021-04:44 04:44

U saopštenju SPCa se premijer Krivokapić naziva predśednikom vlade ,,republike Crne Gore” , Sigurno ne slučajno, već namjerno se prekraja ime naše države, pokušavaju da nas izjednače sa republikom Srpskom.

Ha20
28.05.2021-13:43 13:43

Profiricu kako bi rekao vas legendarni komicar Srecko Sojic ” Nemoj da se uzbudjavas i popij jedno picance za smiravanje zivaca pa so onda pokrij po usi i cuti tamo ” :::::::((((((((

Zeljka
28.05.2021-17:01 17:01

Od pocetka se govorilo da ce se temeljni ugovor potpisati u CG, sad se odjednim ljute sto se nije potpisao u Beogradu. Vi ste tu zbog vjerujuceg naroda, a on je tu zbog glasova naroda tako da treba ugovor potpisati u zemlji CG jer se taj ugovor tice naseg naroda i nasih svetinja. Ako nije tako onda ni vi ni vlada ne trebate. Onaj koji vidi sve nek sudi svakom po svojoj pravdi! Amin.

Gradjanka
29.05.2021-00:30 00:30

Koliko zla ste nanijeli Crnoj Gori,tako vam bog sve vratio,a sigurno i hoce,Crnogorci su uvijek birali svoga vladiku,grobove i crkve su radili nasi preci a ne vi,koji ste pod turskom cizmom bili.Crkoste,za nasom istorijom, imenom i nasom obalom.Sve ostalo je pusta laz.Jer kod pravoslavaca ne postoji prefiks koji ste izmislili,kao npr.ruski svet,grcki svet,bugarski svet,vec samo sprski svet koji ste vi izmislili,kako bi otimali tudje.