Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Hajka protiv crnogorskog jezika vratiće se kao bumerang hajkačima

''Očekujem da će pokušaji zapostavljanja i asimilacije crnogorskog jezika doživjeti propast. Velikosrpska hajka na crnogorski jezik vratiće se kao bumerang hajkačima''

Crnogorskim jezikom vjekovima su govorili Crnogorke i Crnogorci. Britanski plemić i znameniti istraživač, egiptolog, arheolog, putopisac sir Džon Gardner Vilkinson (1797-1875), obišao je septembra i oktobra 1844. godine Cnu Goru. Upoznao se sa njenim životom, običajima, dijelom i njenom istorijom, te kulturom, kao i jezikom kojim govore njeni stanovnici, poručuje Novak Adžić, predsjednik Crnogorske evropske partije.

“On se sastao i razgovarao na Cetinju sa Petrom II Petrovićem Njegošem itd, te je napisao opširnu knjigu o Crnoj Gori. Napisao je i objavio u Londonu 1848. djelo “Dalmacija i Crna Gora”. Sir Džon Gardner Vilkinson je zapisao o crnogorskom jeziku, kojim govori crnogorski narod: “Crnogorski jezik je dijalekt slovenskog jezika””, navodi.

I Vilkinson je, pojašnjava, svjedočio da Crnogorci govore crnogorskim jezikom, te da je crnogorski jezik grana slovenskog jezika, odnosno, da crnogorski jezik spada u grupu slovenskih jezika, sa svim svojim specifičnostima.

“Sasvim je prirodno i normalno da danas u Crnoj Gori naš crnogorski jezik dobije punu afirmaciju, onako kako je to u Ustavu napisano i da državnim, službenim jezikom crnogorskim govori većina stanovnika Crne Gore. Očekujem da će tako biti i na ovom popisu i da će pokušaji zapostavljanja i asimilacije crnogorskog jezika doživjeti propast. Velikosrpska hajka na crnogorski jezik vratiće se kao bumerang hajkačima”, zaključuje Adžić.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
11.12.2023-15:16 15:16

Ovo je drzava Crna Gora..koju su Crnogorci stvorili i izgradili..Mi govorimo od vjekova Crnogorski jezik..medju najljepsim u Evropi..a da ne pisem o nasim crnogorskim dikama..ljepotanima..Visok vitak-lijep..jos zdravog pameti..Odbijte cetnici-srbijanci-primitivci-koljaci od nase lijepe drzave CG!

Miras_Bijelo Polje
11.12.2023-17:37 17:37

Dzaba ti Adzicu ova priča, slabe su ti činjenice…Vidjeces da narod hoce Srpski jezik, 100 % sam siguran da će preko 50% biti zastupljen, a ti pričaj koji hoćeš, niko ti ne brani.

Sindon
11.12.2023-21:41 21:41

TI SI VRLO NEPISMEN COCVEK. JA CASTIM ADZICU. NE ZABORAVI DA JE ACO PALIKUCA UKIDAO CRNOGORSKU PRAVOSLANU CRKKVU. VELIKOSRBIJANCI SU SILOVALI ZENE, PALILI KUCU I CRKVU I UBILI 9000 CRNOGORACA. SRBIJANSKE IZBJEGLICE SU DOSLE IZ BIH, CRO … U CRNU GORU PROTIV CG. POPIS STANOVNISTAVA CRNOGORCI 300.000 A SRBIJANCI 65.000 A SAD SU SRBIJANCI BRZO NARASLE 178.000 A CRNOGORCI 278.000 ZBOG BOLESNOG SRBIJANSKOG JEZIKA. CRNOGORCI NAJUGROZENIJI A VASI SRBIJANCI UGROZENI LAZOVI.