Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Hajduković: Prijedlog za ubrzano približavanje Evropske unije i Crne Gore

''Crna Gora je zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji; međutim malo je vjerovatno da će, sa sadašnjom brzinom napredovanja, Crna Gora postati članica u toku ove decenije''

Piše: Dragan Hajduković 

Suština prijedloga je da se kao u slučaju odnosa EU-Švajcarska, potpisivanjem bilateralnog sporazuma, odmah (dakle mnogo prije punog članstva), poveća bliskost izmedju EU i Crne Gore, čime bi EU pokazala posvećenost Balkanu kao cjelini a gradjani Crne Gore u pogledu zapošljavanja bili skoro izjednačeni sa gradjanima EU.
Crna Gora je zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji; međutim malo je vjerovatno da će, sa sadašnjom brzinom napredovanja, Crna Gora postati članica u toku ove decenije.

Predlažem drugačije približavanje Evropske unije i Crne Gore. Moj prijedlog je najbolji i najbrži način da EU ohrabri balkanske zemlje (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju) i pokaže predanost uključivanju balkanskih zemalja u EU.

Dopustite mi da istaknem poznatu činjenicu da Švajcarska nije članica Europske unije. Međutim, postoji niz bilateralnih sporazuma između EU i Švajcarske; zahvaljujući tim sporazumima, u mnogim važnim slučajevima, Švajcarska ima status koji je blizak državi članici. Na primjer, prvi od potpisanih bilateralnih sporazuma odnosi se na slobodno kretanje ljudi. To građanima obe strane daje pravo da žive i rade u EU ili Švajcarskoj, uz uslov da imaju posao ili drugi izvor prihoda.

Predlažem da EU potpiše sličan bilateralni sporazum (o slobodnom kretanju ljudi) sa Crnom Gorom. Takav sporazum bi građanima obe strane davao pravo da žive i rade u EU ili Crnoj Gori, pod uslovom da imaju posao ili drugi izvor prihoda. Pored ostalog, to znači da bi gradjani Crne Gore automatski imali pravo zapošljavanja u zemljama EU. Napominjem da je Crna Gora idealan kandidat za takav sporazum jer ima samo oko 600 hiljada stanovnika; prema tome nema opasnosti od bilo kakvih poremećaja i negativnih posledica za EU. Naravno, Crna Gora bi morala da obezbijedi da se bilateralni sporazum ne zloupotrebljava; jedna od mjera bi bio minimum petogodisnji motratorijum na davanje crnogorskog drzavljanstva strancima.

Ljudi na Balkanu se osjećaju napuštenim od strane EU; gore od toga, rašireno je mišljenje da ih EU tretira kao regiju drugog reda i građane Europe drugog reda. Moj prijedlog je jednostavan, brz i bezrizičan način borbe protiv rasta takvih negativnih osjećanja i mišljenja.

Mislim da treba naglasiti jednu važnu činjenicu o Crnoj Gori. Crna Gora je mjesto rodjenja vizije stvaranja “Prve ekološke države”, kao svjetskog pilot projekta i primjera održivog društva na Zemlji. Ova 33 godine stara vizija je nažalost spriječena nasilnim raspadom Jugoslavije, dugotrajnim napetostima nakon toga i crnogorskim vladama koje nisu bile posvećene ovoj viziji. Živimo u svijetu koji dobro opisuju riječi Generalnog Sekretara UN-a Antónia Guterresa da je čovječanstvo na “brzom putu” do katastrofe i suočava se s “kolektivnim samoubistvom”. U takvom svijetu EU bi trebala razmišljati o „ekološkoj državi“ kao budućnosti Crne Gore i u tom smjeru gurati novog predsjednika Crne Gore i novi parlament i vladu koji ce biti izabrani u junu.

Zvaničnim i nezvaničnim kanalima koji mi stoje na raspolaganju već sam počeo slanje ovoga prijedloga na odgovarajuće EU adrese. U ljudskoj moći nije uvijek uspjeti ali je ljudska obaveza uvijek pokušati i boriti se, pogotovo u ovom teškom vremenu crnogorske tragedije do koje su nas doveli profesionalni političari.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
21.04.2023-21:55 21:55

Svaka cast Gospodine! Podrska!