Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Evropski zvaničnici nakon sastanka: Crna Gora rak rana, od najuspješnije države na putu ka EU do problema

Crna Gora ostaje rak rana, poručila je šefica diplomatije Slovenije Tanja Fajon nakon današnje sjednice Savjeta EU za vanjske poslove

Crna Gora ostaje rak rana, poručila je šefica diplomatije Slovenije Tanja Fajon nakon današnje sjednice Savjeta EU za vanjske poslove.

“Crna Gora ostaje rak rana… Od zemlje koja je bila najuspješnija na putu ka EU, ona je sada država koja postaje problem. Mi smo se obavezali da ćemo i dalje pomagati Crnoj Gori”, poručila je Fajon.

Prioritet je, dodala je, izbor sudija Ustavnog suda.

“Poručujemo još jednom predstavnicima političkih partija da je ovo šesti pokušaj, koji mora da uspije, inače će Crna Gora skrenuti sa evropskog puta”, poručila je ona.

Istakla je kako se glasanje o sudijama očekuje početkom februara.

Grlić Radman: Stalo nam je do stabilne Crne Gore

Stalo nam je do stabilne Crne Gore koja se jasno mora odrediti i usmjeriti prema evropskim vrijednostima i čvrsto stajati na evropskom putu – poručio je ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman novinarima nakon sastanka Savjeta za spoljne poslove.

Izrazio je, kako je naveo, zabrinutost za stabilnost Crne Gore na posljednjem susretu sa premijerom Crne Gore u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Govorio je o tome i, dodaje, prilikom njegove posljednje posjete našoj zemlji na kojoj je izrazio zabrinutost za funkcionalnost i stabilnost države, te neophodnosti rješavanja ustavne krize i potrebi što bržeg izbora sudija Ustavnog suda, kako bi se krenulo ka normalizaciji političke situacije.

– Zemlja se nalazi u višemjesečnoj političkoj, ustavnoj, institucionalnoj krizi. Stalo nam je do stabilne Crne Gore koja se jasno mora odrediti i usmjeriti prema evropskim vrijednostima i čvrsto stajati na evropskom putu, jer je činjenica da u posljednje tri, četiri godine nije bilo pomaka na evropskom putu, osim otvaranja posljednjeg poglavlja za vrijeme hrvatskog predsjedavanja – naglasio je Grlić Radman.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Antiglobalista
23.01.2023-20:59 20:59

Nepristojno je suverenu državu nazivati problemom. Za trenutnu situaciju odgovorna je EU jer je podržavala korupciju u Crnoj Gori, planski izazivaju nestabilonosti i mješaju se u naša unutrašnja pitanja. Ukoliko EU ne poštuje Crnu Goru i ne želi razgovarati sa nama kao ravnopravnim partnerom, mi imamo alternativu.