Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Grlić Radman: Potrebno pomno pratiti stanje u Crnoj Gori kako bi ostala na evropskom putu

Grlić Radman je uoči sastanka ministara vanjskih poslova država članica najavio da će ''naglasiti potrebu za pažljivim praćenjem razvoja situacije u Crnoj Gori, zemlje koju je nedavno posjetio, kako bi ostala na evropskom putu''

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u Briselu kako je potrebno pomno pratiti stanje u Crnoj Gori kako bi ta država ostala na evropskom putu.

Grlić Radman je uoči sastanka ministara vanjskih poslova država članica najavio da će “naglasiti potrebu za pažljivim praćenjem razvoja situacije u Crnoj Gori, zemlje koju je nedavno posjetio, kako bi ostala na evropskom putu”.

Glavne teme sastanka šefova diplomatije država članica EU-a su stanje na Bliskom istoku i rasprava o dugoročnijim sigurnosnim obavezama prema Ukrajini i vojnoj podršci u njenom ratu s Rusijom.

Grlić Radman je rekao da “Zapadni Balkan treba da ostane u centru pažnje EU-a”.

Spomenuo je sjutrašnju posjetu predsjednice Komisije Ursule fon der Lajen, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i holandije Marka Rutea Sarajevu.

“Oni će ohrabriti reformski proces u Bosni i Hercegovini s ciljem da se pristupni pregovori otvore u martu”, rekao je Grlić Radman.

Najavio je da će pozvati da se učine napori na deeskalaciji u Crvenom moru i da se dostavi više pomoći Gazi te da se oslobode svi taoci.

Što se Ukrajine tiče, rekao je da podrška EU-a mora ostati snažna i predvidiva i da je potrebno povećati vojnu pomoć kroz Evropski mirovni instrument (EPF).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve