Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Građanska inicijativa 21. maj: Crna Gora se i dalje guši u bezakonju i neustavnosti

''Poznato je da vladavina prava prije svega znači vlast ograničenu ustavom kao i podjelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, ali je u Crnoj Gori, nasuprot tome''

U javnom diskursu se već decenijama ponavljaju riječi vladavina prava, pravna država, ustavna demokratija, usklađivanje zakonodavstva sa tekovinama EU, implementacija poglavlja 23. 34., ali se Crna Gora i dalje guši u bezakonju i neustavnosti, saopšteno je iz Građanske inicijative “21. maj”.

“Poznato je da vladavina prava prije svega znači vlast ograničenu ustavom kao i podjelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, ali je u Crnoj Gori, nasuprot tome, zakonodavni dom pretvoren u partitokratsko guvno gdje politički interesi partija i njihovih nalogodavaca obesmišljavaju konstitucionalnu demokratiju i pravnu državu”, navodi se u saopštenju koje potpisuju član Gradskog Savjeta u Podgorici Marko Pejović i programski koordinator Rade Bojović.

Prema njihovim riječima, danas u Crnoj Gori imamo Parlament koji dominantno služi strankama, njihovim liderima i stranim političkim i klerikalnim interesima, dok Vlada, kako su ocijenili, predstavlja simbol uzurpirane izvršne vlasti koju drže dvije stranke čija politička težina ne prelazi sedam odsto u biračkom tijelu.

“Pritom, i dalje u Crnoj Gori, po naopakoj dugogodišnjoj praksi DPS-a, nemamo Zakon o Vladi niti je izvjesno njegovo donošenje dok Vučićev pulen rukovodi radom tzv. crnogorske vlade. S druge strane, imamo sudsku vlast koja mahom služi kao bajpas za ozakonjenje odluka i zaštitu izvršne vlasti iako smo svi svjedoci niza štetnih i nezakonitih upravnih akata. Sudska vlast mora imati u vidu činjenicu da je aktuelna izvršna vlast ostala bez političkog legitimiteta i da je samim tim niz njenih odluka izašao iz okvira legitimne ustavnosti čime se otvara pitanje poništavanja svih pravnih akata izvršne vlasti koji ne spadaju u domen privremenog ili tzv. tehničkog vršenja vlasti”, istakli su u saopštenju.

Sve ovo, kako kažu, napominju jer građani koji “nijesu zadovoljni odlukama organa izvršne vlasti imaju pravo da se obrate još uvijek imaginarnom Ustavnom sudu” i podnesu ustavnu žalbu kojom će, ukazuju, negirati upravne akte u okolnostima sporne ustavnosti aktuelne izvršne vlasti.

“Takođe, građani imaju pravo i da zakonito reaguju protiv nedavno uvedene retroaktivnosti u poreskim propisima jer se time negira i koncept vladavine zakona koga nema ukoliko je pravna sigurnost potkopana i obesmišljena. Sve ovo naglašavamo jer su najgore prakse prethodnog režima zadržane, dok se sadašnja vlast, koja je nastala kao proizvod kleronacionalističkog i populističkog pokreta kojim se upravljalo iz Beograda i Moskve, snažno potrudila da do kraja obesmisli ideju demokratskog konstitucionalizma i vladavinu zakona. Ovim se Crna Gora dodatno udaljila od EU, dok su građani izloženi bezakonju, pravnim improvizacijama i institucionalnom rasulu”, zaključili su u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve