Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Gorčević: Vlada ima šansu da opravda očekivanja EK

Ministarka Gorčević je, kako je saopšteno, upoznala ambasadore sa aktuelnim stanjem u pregovaračkom procesu i istakla snažno opredjeljenje Vlade da ubrza sprovođenje reformi u svim oblastima, s fokusom na vladavinu prava.

Ministarka evropskih poslova (MEP) Maida Gorčević imala je danas odvojene sastanke sa ambasadorkom Slovenije i ambasadorom Španije u Crnoj Gori, Bernardom Gradišnik i Raúlom Bartoloméom Molinom.

Ministarka Gorčević je, kako je saopšteno, upoznala ambasadore sa aktuelnim stanjem u pregovaračkom procesu i istakla snažno opredjeljenje Vlade da ubrza sprovođenje reformi u svim oblastima, s fokusom na vladavinu prava.

„Ova Vlada ima šansu da ozbiljnim radom i rezultatima opravda očekivanja Evropske komisije, i prije svega građana Crne Gore. Odlučni smo da tu šansu iskoristimo i našim građanima osiguramo dugoočekivano članstvo u EU“, kazala je ministarka.

Ona je kazala da je pred Vladom mnogo posla kako bi se uspješno dovršio pregovarački proces i sprovele sve reforme i iznijela uvjerenje da su planovi “Vlade ambiciozni, ali realni”.

Iz MEP su kazali da ministarka je zahvalila Vladama Slovenije i Španije na snažnoj političkoj podršci evropskoj integraciji Crne Gore i Zapadnog Balkana, te ukazala da je” ekspertska podrška crnogorskim institucijama u okviru brojnih pregovaračkih poglavlja posebno dragocjena”.

Ambasadorka Slovenije Bernarda Gradišnik je kazala da Crna Gora može i dalje da računa na “bezrezervnu podršku” Slovenije u pregovaračkom procesu s EU.

„Radujemo se svakom vašem iskoraku i nastavićemo da vas podržavamo, kako biste ispunili sve uslove i postali sljedeća članica EU“, kazala je Gradišnik.

Ambasador Španije Raúl Bartolomé Molina je kazao da je Crna Gora dio Evrope i da je evropska integracija država Zapadnog Balkana podjednako interes regiona i EU, te izrazio očekivanja da će nova Vlada pokazati punu posvećenost sprovođenju reformi na putu ka EU.

„Crna Gora i Španija njeguju dobre bilateralne odnose, a nastojaćemo da naše partnerstvo dodatno osnažimo kroz saradnju u okviru NATO i EU. Španija je uvijek bila na strani politike proširenja i u tom kontekstu ćemo nastaviti da podržavamo vaše dalje napredovanje ka punopravnom članstvu u EU“, poručio je Molina.

Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa potrebnom ekspertskom podrškom i konkretnim modalitetima saradnje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve