Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Gorčević sa Redžepi: Crna Gora podržava Kosovo na putu ka EU

Ona je dodala će članstvo Crne Gore u EU biti u interesu svih država regiona jer će Crna Gora zagovarati i zastupati dalje proširenje prema principu regate, i biti snažna podrška susjedima u ispunjenju zahtjevnih zadataka u pregovaračkom procesu

Crna Gora je prva država kandidat koja pregova po novoj metodologiji sa EU, a pretpostavljamo da će se taj model primjenjivati na sve buduće kandidate. Crna Gora je spremna da podijeli stečeno znanje i iskustvo i pomogne, kako Kosovu, tako i ostalim državama u procesu pristupanja EU”, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na sastanku sa zamjenicom premijera Vlade Kosova, Emilijom Redžepi.

Ona je dodala će članstvo Crne Gore u EU biti u interesu svih država regiona jer će Crna Gora zagovarati i zastupati dalje proširenje prema principu regate, i biti snažna podrška susjedima u ispunjenju zahtjevnih zadataka u pregovaračkom procesu.

“Osim podrške u oblasti evropske integracije, Crna Gora može da se poveže sa Kosovom kroz različite zajedničke projekte i inicijative, ali i da uči od Kosova u oblastima kao što je digitalizacija pravosuđa u kojoj prednjače u cijelom regionu”, kazala je Gorčević.

Sagovornice su razgovarale o oblastima u kojima je moguće unaprijediti saradnju dvije države, prije svega u oblasti prekogranične saradnje i Ipa fondova, ali i oblasti vladavine prava i osnaživanja ekonomskih veza.

Istakle su zadovoljstvo uspješnim sprovođenjem programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo, saglasivši se da on predstavlja odličan primjer dobrosusjetskih odnosa dvije zemlje sa ekonomskog, turističkog i kulturnog aspekta.

Zamjenica premijera Redžepi je čestitala Crnoj Gori na odličnim rezultatima u procesu pristupanja EU i zahvalila na podršci koju Crna Gora pruža Kosovu u dostizanju evropskih standarda. Kazala je da su u fokusu rada Vlade Kosova vladavina prava, borba protiv korupcije, kao i ekonomski oporavak i socijalna politika.

“Jako nam je značajna pomoć Crne Gore u oblasti evropske integracije, ali želimo da dodatno unaprijedimo dobrosusjedske odnose i povežemo naše gradove. Dvije države mogu da sarađuju kroz različite regionalne inicijative, ali i kroz projekte u oblasti životne sredine”, kazala je Redžepi.

Sagovornice su ocijenile da Crna Gora i Kosovo njeguju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, kao i sadržajnu saradnju u mnogim oblastima. Saglasile su se da postoji dosta prostora za pokretanje razvojnih projekata na dobrobit građana obje države, kao i zajedničkih inicijativa i projekata prekogranične saradnje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve