Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Gorčević: Do kraja godine ćemo odblokirati institucije, sigurna sam da će ova Vlada zatvoriti sva poglavlja

Ministarka evropskih poslova ukazala je na to da su poglavlja 23 i 24 jedna od glavnih kočnica kada su u pitanju EU integracije

Sam proces evropskih integracija podrazumijeva dvosmjernu komunikaciju. Zaista dijelim optimizam predsjednika Jakova Milatovića i sigurna sam da će 44. Vlada itekako zatvoriti sva poglavlja u toku četvorogodišnjeg mandata – poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona smatra da se u parlamentu prilikom izglasavanja Vlade, predsjednika i potpredsjednika Skupštine pokazao dobar impuls.

“Ova Vlada pokazala je da, osim parlamentarne većine, itekako može razgovarati i sa opozicijom”, navela je Gorčević gostujući na dnevniku Televizije Crne Gore (TVCG).

Ministarka evropskih poslova ukazala je na to da su poglavlja 23 i 24 jedna od glavnih kočnica kada su u pitanju EU integracije.

“Sigurna sam da ćemo do kraja godine odblokirati institucije i da do kraja novembra možemo govoriti o tome da možemo izabrati sedmog sudiju Ustavnog suda, nakon toga VDT i na kraju članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika”, poručila je Gorčević.

Po njenom mišljenju, poglavlja 23 i 24 su suštinski najvažnija.

“Druga poglavlja ne možemo zatvoriti dok ne završimo poglavlja koja se tiču vladavine prava i pravosuđa. Značaj tih poglavlja je značaj za cijelu Crnu Goru, ne samo za evropske integracije”, dodala je Gorčević.

Izvještaj EK neće biti ohrabrujući – ali neće biti ni nazadovanja

Izvještaj Evropske komisije o napretku, biće, kako je istakla, predstavljen 8. novembra.

“Sam izvještaj mislim da neće biti preveliko iznenađenje. Ima određenih poglavlja za koja će biti sporiji ili ograničen napredak. Međutim nazadovanja sigurno neće biti. Sam ton neće biti ohrabrujući – ali mislim da izvještaj dolazi u dobro vrijeme – nakon samog formiranja Vlade. To će biti dobra mapa puta za 44. Vladu”, ocijenila je Gorčević.

Ona je podvukla da će 44. Vlada ispuniti očekivanja skoro 80 odsto građanki i građana Crne Gore.

“Zaista ćemo pokušati da sva poglavlja u četvorogodišnjem mandatu zatvorimo i budemo iduća članica Evropske unije”, zaključila je Gorčević.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve