Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Spajićeva vlada proizvod intervencionizma iz susjedne države

Kažu da što se tiče deklarisane evroatlantske orijentacije Spajićeve vlade ''tu se nema što prigovoriti''

Nakon što smo se osvrnuli na ispraznost Programa 44. Vlade, narednih dana, počev od danas, sažeto ćemo komentarisati sva njegova poglavlja, saopštili su iz Građanaske inicijative 21. maj.

Kažu da što se tiče deklarisane evroatlantske orijentacije Spajićeve vlade „tu se nema što prigovoriti“.

„Samo bi podsjetili da je iste rečenice koristio i Krivokapić prilikom prezentacije svog programa i sastava 42. Vlade. U toj vladi Spajić je bio ministar koji je svoj resor manipulativno stavio u funkciju formiranja buduće stranke preko populističkog programa “Evropa sad”. Rezultati te vlade u pogledu evropeizacije Crne Gore su inače bili ravni nuli“, napominju iz GI 21. maj.

Dodaju da Spajić u istom poglavlju “Dio Evrope, otvoreni ka svijetu” insistira na dobrosusjedskim odnosima, što je, kažu oni, ispravno i za pohvalu.

„Problem je samo u tome što imamo susjeda čiji režim se najgrublje miješa u crnogorsku unutrašnju politiku i pritom osporava suverenost naše države. Miješanje ide dotle da je i Spajićeva vlada proizvod intervencionizma iz susjedne države ali tog “dobrog susjeda” Spajić se ne usuđuje ni spomenuti. Čak iako zna da je i sam bio meta za odstrijel iz te”dobrosusjedske” države“, istakli su iz GI 21. maj.

Dodatno, navode oni, u frazeološki naslovljenom poglavlju “Jaka vojska, jaka CG” osim opštih mjesta o potrebi da imamo obučenu i spremnu vojsku, Spajić je u kontekstu krhkih globalnih prilika i balkanskih stranputica izbjegao da makar isprovocira debatu o vojsci koja bi možda obuhvatila i neprofesionalni kadar kroz obaveznu vojno-humanitarnu obuku.

„Konačno, izbjegao je da odgovori kako će riješiti problem strateškog poligona za crnogorsku vojsku imajući u vidu sve što dešavalo sa predviđenim poligonom na Sinjajevini. Za Crnu Goru kao NATO članicu sramota je da već godinama nije u stanju da svojoj vojsci obezbijedi optimalan poligon za vježbanje. A za 44. Vladu bila bi dodatna kompromitacija da to pitanje ne riješi. Za sada postoji samo činjenica da Spajić u svom ekspozeu i ovo važno pitanje prećutkuje“, zaključili su iz GI 21. maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Piki
02.11.2023-14:06 14:06

GI, ko Vas placa ???

Tara
02.11.2023-14:49 14:49

Spajko,zeli dobrosusjedcki..sa Srbijom..i sumskom..iako se sumska izjavila sta hoce..a Vucko se brutano umijesao u suverinitet drzave CG..Pitam gospon Spajica..sta misli otome..ili zeli da ispuni njihove zelje..stim da ce dobiti dozivotnu nagradu…Ja bi mu savjetovala..da se na vrijeme odvrati od ovog kriminala..inace ce zavrsiti kad tad u zatvor…