Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Crna Gora se za posljednje tri godine trideset godina vratila unazad

''Lideri tzv. avgustovske većine tragikomično i ničice padaju pred neočetničkim popovima, pri tome slaveći pravno ništav i višestruko kompromitujući ugovor sa crkvom iz druge države'', kažu u GI 21. maj

Crna Gora se za posljednje tri godine trideset godina vratila unazad. Prije tri decenije na vlasti je bio DPS koji je marionetski služio velikosrpskom i zločinačkom Miloševićevom režimu. Danas je formirana politička većina koja je mahom posluga nacionalističkom i revanšističkom Vučićevom režimu, ocijenili u iz Građanske inicijative 21. maj.

“Prije tri decenije je politički vrh DPS-a otvorio vrata Amfilohiju i SPCu omogućivši time regresivnu klerikalizaciju drustva, kao i uzurpaciju i devastaciju crnogorskog sakralnog nasljeđa. Danas, lideri tzv. avgustovske većine tragikomično i ničice padaju pred neočetničkim popovima, pri tome slaveći pravno ništav i višestruko kompromitujući ugovor sa crkvom iz druge države”, kažu u GI 21. maj.

Prije tri decenije, dodaju, tada jedinstveni DPS je uz podršku velikosrpskih poslušnika razgradio i disfunkcionalizovao pravni, ekonomski, obrazovni i zdravstveni sistem.

“Danas, PES i njegovi najbliži saveznici su na dobrom putu da dotuku ovo što je preostalo od pravnog poretka, javnih finansija, prosvjete i zdravstvenih službi. Prije tri decenije Crna Gora je bila prezreni i upropašteni dio međunarodno izopštene i bezperspektivne SRJ. Danas je Crna Gora predmet podsmijeha u Regionu i od početka procesa pridruživanja nikad udaljenija od EU. Prije tri decenije Crna Gora je bila potonula pod tadašnjom vladajućom politikom. Danas je Crna Gora potonula pod politikom tzv. avgustovske većine. Ali, postoji i nešto što je ohrabrujuće. Prije tri decenije udareni su temelji pobjedničke državotvorne i prozapadne politike unutar opozicionih stranaka i civilnog društva. Danas su već zametnute klice buduće pobjedničke evropske, sekularne i građanske politike, samo ovoga puta ne tražite je među ovakvim parlamentarnim strankama”, zaključuju u GI 21. maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
03.09.2023-11:49 11:49

vi ste najveca crnogorska fukara,,sram vas bilo..udarate po DPS..Pitam vas..jesteli vi suverinitet CG odobrili..sproveli..Jesteli vi bili saucesnici da CG udje u NATO..vi ste niko i nista..