Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

GI ”21.maj”: Aktuelna ekonomska politika na nivou infantilne pameti

''Crna Gora postaje nekonkurentna i neprivlačna poslovna destinacija''

Građanska inicijativa “21.maj” već duže vrijeme upozorava na diletantsku i štetočinsku ekonomsku politiku koju vodi destruktivna parlamentarna većina, kazali su članovi ekonomskog tima GI “21.maj” Andrej Nedović i Rade Bojović.

“Kao što je poznato, prvo je Spajić sa svojim ekonomskim mentorima iz Beograda donio i implementirao antitržišni i po državni budžet razarajući program, da bi SNP i URA kroz tzv. fiskalne intervencije dodatno atakovali na crnogorske preduzetnike i realnu ekonomiju. Pred Novu godinu donijet je paket poreskih mjera kojim je, na tragu Spajićevog i Milatovicevog demagoskog obračuna sa biznisom, nastavljeno urušavanje i konkurentnost crnogorske ekonomije”, navode Nedović i Bojović.

Ovih dana, dodaju, imamo i dodatnu najavu od Ministarstva finansija usmjerenu na novo povećanje poreza kada je riječ o oporezivanju dobiti nerezidenata, prometa na nepokretnosti i akciznih roba.

“Suština svih ovih destimulativnih fiskalnih politika je u neumijeću stvaranja produktivnog biznis ambijenta i potrebi da se po svaku cijenu prikupe sredstva kojima treba pokriti nerealna i neosnovana povećanja zarada u javnom sektoru i ukupnu nerazumnu javnu potrošnju. Vlast koja je spremna da po cijenu propasti nacionalne ekonomije i javnih finansija masovno iznuđuje glasove građana tako što će dijeliti zarade i socijalna davanja bez uporišta u realnoj privredi tipičan je primjer demagoške ohlokratije”, ističu.

Prema njihovim riječima, ekonomska politika 42. i 43. vlade koja se svodi na propadanje javnih finansija, spoljno zaduživanje, neutemeljenu i demagošku javnu potrošnju i gušenje biznisa slika je neukosti i teške neodgovornosti.

“Pritom, vlasti ni jednog trenutka ne trude se da objasne zašto država opstruira svoje obaveze prema kompanijama i građanima. Kao što je npr. izbjegavanje povraćaja PDV-a u zakonitom roku, sudske opstrukcije raznih novčanih obeštećenja ili zamrznuti restitucioni postupci”, kazali su Bojović i Nedović.

Sve ovo, kao i ćutnja poslovnih udruženja poput Privredne komore ili Unije poslodavaca, ističu, doprinosi da Crna Gora postaje nekonkurentna i neprivlačna poslovna destinacija.

“U situaciji kada je državni budžet u minusu za oko 350 miliona eura i uz predviđeno zaduženje od 600 miliona eura aktuelna ekonomska politika je na nivou infantilne pameti i sovjetskih ekonomista iz pedesetih godina prošlog vijeka. Očigledno je da je cilj ove Vlade da sačuva vlast po svaku cijenu i učini crnogorsku ekonomiju zavisnu od od regionalnih centara moći, kako bi se odužili onima koji su im pomogli da dođu na vlast”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve