Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Garčević: Aliu profesionalan američki diplomata, odlično poznaje Crnu Goru i region

Prema njegovim riječima, pojedinačno imenovanja ne mijenjaju politiku koju će Sjedinjene Države imati prema regionu ali izvjesne promjene postaje.

Američki predsjednik Džo Bajden predložio je da ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori bude diplomata B.Bix Aliu. Nominaciji novog ambasadora treba da potvrdi američki Senat budući da je on bio zamjenik šefa misije Ambasade Sjedinjenih Država u Crnoj Gori od 2014. do 2017. u mandatu Margaret Uehare. Odličan je poznavalac situacije u našoj zemlji. S tim je saglasan i Vesko Garčević bivši ambasador, a sada profesor na bostonskom Univerzitetu.

“Dobro znam gospodine Alijeva. Sa njim sam vrlo blisko sarađivao dok sam bio u Crnoj Gori, a uoči našeg prijema u NATO. Mogu da potvrdim da se radi i vrlo profesionalnom, sposobnom američkom diplomati koji poznaje region vrlo dobro. Ja mislim da je ovo prvi put poslije Roderika Mura koji je bio prvi ambasador kod nas da imamo ambasadora koji je praktično prvo dobar poznavalac ne samo Crne Gor, nego i cijelog regiona”, kazao je za Dnevnik RTCG Garčević.

Prema njegovim riječima, pojedinačno imenovanja ne mijenjaju politiku koju će Sjedinjene Države imati prema regionu ali izvjesne promjene postaje.

“Mislim da prvi put poslije dužeg dužeg vremena mi imamo u regionu, u svim zemljama – Bosna i Hercegovina, Srbija Kosovo, Albanija, Sjeverna Makedonija i sada Crna Gora, ambasadore koji  odlično poznaju ovaj region”, istakao je Garčević.

Ne treba zaboraviti ni krizu u svijetu, kojom je zaokupljena američka diplomatija, naveo je on.

Bix potiče iz porodice imigranata i na listi je najuspješnijih Amerikanaca albanskog porijekla. Tokom diplomatske karijere dobitnik je brojnih nagrada Stejt dipartmenta.

Aliu će naslijediti Džudi Rajzing Rajnke, koja je za ambasadorku u Crnoj Gori imenovana 2018.godine.

On je trenutno na dužnosti u Poljskoj i to u konzulatu SAD u Krakovu.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Gringo
18.09.2022-11:44 11:44

Ne znam tu novu personu.A ova ostade deceniju ili mi se cini.Neka joj je veliki sretni put,i da dodje kao turista,ako nadje vremena.