Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Garčević: Nije uobičajeno da dvojni državljani budu ambasadori, naročito oni politički i ekonomski vezani za zemlju domaćina

Crnogorska vlast traži novog ambasadora u Moskvi, dosadašnji kandidat odustao

Iako Bečka konvencija o diplomatskim odnosima dozvoljava, u izuzetnim slučajevima, da ambasador ima i državljanstvo države prijema, nije dozvoljeno da budući ambasador stiče profit u toj zemlji niti da bude uključen u političke aktivnosti, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu i bivši diplomata Vesko Garčević.

Kandidat Miloš Radinović odustao je 25. marta od mjesta ambasadora Crne Gore u Moskvi, nakon što je potvrđeno da je ujedno i državljanin Rusije, životno i poslovno vezan za tu zemlju i sarađuje sa političkom strankom Rodina, koja je u savezu sa Jedinstvenom Rusijom Vladimira Putina.

Radinovića je za ambasadora u Rusiji kandidovao Milan Knežević, jedan od lidera rasformiranog proruskog Demokratskog fronta (DF) i predsjednik vladajuće Demokratske narodne partije (DNP).

Prema koalicionom dogovoru, DNP je dobila pravo da predloži ambasadora Crne Gore u Moskvi.

Iako je u diplomatiji pravilo da se ne objavljuju imena kandidata za ambasadore dok mu zemlja prijema ne dodijeli agreman Knežević je potvrdio da je on kandidovao Radinovića.

Kao kandidat za budućeg ambasadora Radinović je bio sporan predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, koji je zatražio dodatne konsultacije sa Vladom.

Bez obzira na imena, kako kaže Garčević, od diplomate Crne Gore se očekuje da sprovodi politiku i interese svoje zemlje.

”Zato nije uobičajeno da dvojni državljani budu postavljeni za ambasadore, a naročito oni koji su vezani politički i ekonomski za zemlju domaćina. Jer se smatra da oni već imaju interese u toj zemlji”, istakao je on.

Osim toga koalicioni sporazum partija vladajuće većine obavezuje potpisnice da poštuju evroatlantski kurs države.

”Ako su koalicioni partneri i Vlada dogovorili da ne mijenjaju spoljnopolitički kurs Crne Gore kao članice NATO, ne može ambasador da ima svoju političku ili ideološku agendu. To bi onda govorilo o neozbiljnosti ili neprofesionalnosti diplomatske mreže”, ocjenjuje Vesko Garčević.

On pojašnjava da bi, u nekoj idealnoj situaciji, budući ambasador u Rusiji treba da zna jezik te zemlje, da poznaje istoriju i da bude profesionalno opredijeljen da u potpunosti sprovodi politiku države koju predstavlja,

Komentarišući činjenicu da Crna Gora već godinama nema popunjenu diplomatsku mrežu, Garčević ocjenjuje da to pokazuje da su politički interesi iznad nacionalnih.

”Štete su velike, jer nemamo ambasadore u NATO, Vašingtonu, Moskvi… To može predstavljati i znak slabosti i neorganizovanosti, kao i nepoštovanja domaćina koji čeka da imenujete da predstavlja zemlju na najvišem nivou”, zaključuje Garčević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve