Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Fronteks nezadovoljan saradnjom sa crnogorskim vlastima, iz EU upozoravaju da su moguće loše ocjene u izvještaju EK

Pismo upućeno ambasadoru pri EU Petru Markoviću

Frontex (Agencija EU za graničnu i obalsku stražu) je nezadovoljan saradnjom sa Crnom Gorom, stoji u informaciji koju je šefu misije Crne Gore pri Evropskoj uniji Petru Markoviću uputio šef Jedinice za Srbiju u Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Majkl Miler.

Miler je, kako se ističe u dokumentu do koji je objavila Antena M, „iskazao nezadovoljstvo izvještavajući o negativnim utiscima predstavnika Frontex-a u pogledu saradnje sa crnogorskim vlastima.“

Miler je zabrinut zbog, kako se navodi, činjenice da izostaje proaktivnost nadležnih istitucija te da je s tim u vezi, otežana saradnja sa crnogorskom stranom.

„Crna Gora nije uputila predstavnika u sjedište Frontex-a u Varšavi što je do sada bila praksa“, ukazuje Miler.

Uočeno je, naglašava se, pogoršanje saradnje sa Nacionalnim koordinacionim centrom.

„Zajednička operacija sa pripadnicima Frontex-a na plavoj granici planirana za jul trenutno je u zastoju iako su zajedničke akcije od izuzetne važnosti u borbi protiv krijumčarenja pomorskim rutama duž Jadrana“, upozorava se u dokumentu upućenom crnogorskom ambasadoru pri Evropskoj uniji.

Miler napominje i da izostaje logistička podrška i da je delegaciji Frontex-a uskraćeno korišćenje prostorija crnogorskog MUP-a pa sastanče u hotelu!

U svim dosadašnjim izvještajima Evropske komisije, saradnja Crne Gore sa Frontex-om pozitivno je ocjenjivana. U pismu, Miler je od Markovića tražio da koordiniše sa crnogorskim institucijama i da se što hitnije otklone uočene slabosti.

U dokumentu do kojeg je došla naša redakcija zaključuje se da je potrebno ispraviti sve nedostatke kako bi Crna Gora izbjegla negativne ocjene u narednom Izvještaju Evropske komisije koji je najavljen za oktobar.

Posjećamo, u maju ove godine su ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić potpisao i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson potpisali inovirani Sporazum između Evropske unije i Crne Gore o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Crnoj Gori (Frontex).

Novi Sporazum, između ostalog, predviđao je raspoređivanje službenika Frontex-a i primjenu izvršnih ovlašćenja na bilo kojem dijelu državne granice Crne Gore, a ne samo na granici sa Evropskom unijom, kako je to bilo definisano prethodnim Sporazumom.

Predviđeno je i da pored službenika Uprave policije Crne Gore, poslove granične kontrole sprovode i članovi timova Stalnih snaga Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve