Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Finansijska policija Crne Gore biće formirana uz podršku Guardia di Finanza

''Hoćemo da prekinemo sve loše prakse i kreiramo novu Crnu Goru koja će imati nultu toleranciju prema finansijskim malverzacijama'', kazao je Spajić

Vlada Crne Gore će uz podršku italijanske Guardia di Finanza raditi na stvaranju Finansijske policije. Prvi koraci saradnje dogovoreni su na sastanku premijera Milojka Spajića i predstavnika poznate italijanske institucije, koju je predvodio general Vito Đordano.

Tokom sastanka je naglašeno da Vlada ima vrlo ambiciozan cilj u borbi protiv kriminala, a na tom putu je neophodna podrška najboljih, što Guardia di Finanza sigurno jeste.

”Želimo da učimo, a vi ste pravi primjer borbe protiv brojnih vidova kriminala. Hoćemo da prekinemo sve loše prakse i kreiramo novu Crnu Goru koja će imati nultu toleranciju prema finansijskim malverzacijama. Cilj je da preslikamo vaš način rada i prilagodimo ga našem sistemu”, kazao je predsjednik Vlade.

Bilo je riječi o važnosti koju Guardia di Finanza ima u borbi protiv kriminala u Italiji. Konstatovano je da postoji prostor za saradnju i kroz obuku kadrova, s obzirom na to da ova italijanska posebna policija ima školu za specijalizaciju u oblasti borbe protiv finansijskih malverzacija.

Na sastanku je dogovoreno da se prvo napravi analiza trenutnog stanja, nakon čega bi se moglo raditi na pripremi legislative za otvaranje posebne agencije.

”Sada imamo više različitih institucija u okviru kojih postoje odjeljenja za praćenje sumnjivih radnji u ovoj oblasti. Smatramo da bi jedna, Finansijska policija, mogla znatno lakše da se bori sa korupcijom na najvišem nivou, ali i mafijom. Ne želimo prljav novac, već da privučemo prave i kredibilne investitore, a to ćemo uraditi kroz jačanje vladavine prava”, poručio je premijer Spajić.

Kao dobar uvod istaknut je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji je usvojen u decembru.

Ipak za pravu primjenu dobrih zakonskih rješenja neophodno je raditi na jačanju kadrova i institucija, zato je premijer Spajić istakao da će Vlada dati punu podršku kreiranju organa, koji bi uz pomoć Guardia di Finanze ispunio očekivanja cjelokupne javnosti kada je u pitanju borba protiv kriminala.

General Vito Đordano je naglasio da je sastanak pružio jasne smjernice i da je cilj Vlade vrlo ambiciozan, te da ga neće biti lako dostići, ali da će Guardia di Finanza biti podrška na tom putu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve