Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Finalizovana pregovaračka struktura, obrazovane pregovaračke radne grupe za sva 33 poglavlja

Inoviranjem ukupne strukture za pregovore, stvorene su pretpostavke za bolju i efikasniju koordinaciju obaveza iz pregovaračkog procesa, što će osigurati da se u punom kapacitetu brže, kvalitetnije i odgovornije ispune preostale obaveze i obezbijede opipljivi rezultati i vidljiv napredak u interesu svih građana i građanki Crne Gore

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila osam odluka o obrazovanju pregovaračkih radnih grupa. Na taj način je finalizovana pregovaračka struktura i zaokružen proces obrazovanja pregovaračkih radnih grupa za sva 33 poglavlja pravne tekovine EU.

“Podsjećamo da je Vlada nedavno imenovala glavnog pregovarača, kao i šest pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, za šest tematskih klastera. Takođe, obrazovan je Savjet za vladavinu prava, kao ključno tijelo za koordinaciju sprovođenja obaveza iz poglavlja 23 i 24”, navodi se u saopštenju Vlade.

Inoviranjem ukupne strukture za pregovore, stvorene su pretpostavke za bolju i efikasniju koordinaciju obaveza iz pregovaračkog procesa, što će osigurati da se u punom kapacitetu brže, kvalitetnije i odgovornije ispune preostale obaveze i obezbijede opipljivi rezultati i vidljiv napredak u interesu svih građana i građanki Crne Gore.

“Nova pragovaračka struktura će imati 801 člana, od čega 670 predstavnika državnih institucija i preduzeća u vlasništvu države. Od 131 predstavnika civilnog sektora koji čine 16,4 odsto ukupnog broja članova, njih 22 su predstavnici nevladinih organizacija.”, dodaje se u saopštenju.

Najbrojniji sastav imaju pregovaračke grupe za poglavlja 12. Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor – 68 članova, za poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna prava – 46 članova, za poglavlje 19. Socijalna politika i zapošljavanje- 37 članova, kao i za poglavlje 3. Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga – 33 člana.

“Rad pregovaračkih radnih grupa će biti javan, a Ministarstvo evropskih poslova će omogućiti svim zainteresovanim stranama da daju doprinos pregovaračkom procesu kroz nastavak održavanja konsultacija, sastanaka i mogućnost da svojim idejama i konkretnim rješenjima doprinesu unapređenju konkretnih pitanja i oblasti iz pristupnih pregovora”, zaključuju iz Vlade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve