Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Filipović: Nerezidentne ambasade u Crnoj Gori koje se nalaze u Beogradu su veliki problem za našu zemlju

On je kazao da je u Crnoj Gori u prethodnih par dana boravila ambasadorka Švedske koja je tvitovala na srpskom jeziku ekavskog narječja

Izvršni koordinator Građanske inicijative 21. Maj Ljubomir Filipović kazao je da duže vrijeme upozorava crnogorsku javnost i poziva na reakciju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore kada je u pitanju pristanak naše diplomatije da nerezidentni ambasadori u Crnoj Gori predstavljaju svoje zemlje iz Beograda.

On je kazao da je u Crnoj Gori u prethodnih par dana boravila ambasadorka Švedske koja je tvitovala na srpskom jeziku ekavskog narječja.

“Ovako je, vjerujem bez namjere, pokazala nepoštovanje prema ljudima koji govore crnogorski, hrvatski i bosanski, ali i srpski jezik ijekavskog narječja u Crnoj Gori. Ovo sa jezikom iako ne djeluje kao neki problem po sebi, ipak pokazuje koliko diplomate stacionirane u Beogradu, svakodnevno prirodom posla usmjerene na političku i društvenu svakodnevicu Srbije, imaju problem da razumiju crnogorsko društvo i politiku”, ističe Filipović.

“Ovo nije problem koji je generisao sadašnji ministar Krivokapić, i istina je da je propust da se ovo reguliše učinjen još za vrijeme mandata ministra Vlahovića, ali nikad nije kasno da se reaguje. Svjesni smo ograničenja da se sve ambasade nalaze fizički u Crnoj Gori, ali bi bilo mnogo logičnije i u crnogorskom nacionalnom interesu da se ambasade nalaze u nekoj od savezničkih susjednih zemalja, ili bar u nekoj zemlji čija vlada svakodnevno ne pokazuje svoje neprijateljstvo prema Crnoj Gori, kao što je to slučaj sa Srbijom”, navodi Filipović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve