Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Samo radikalne reforme mogu preobraziti našu zemlju i time je učiniti pristojnim i bezbjednim mjestom za život i rad

Dodaju da obzirom da odgovorna makroekonomija nije posao za početnike, kockare, demagoge ili berzanske mešetare onda ne treba nikoga da čudi što u društvu preovladava pesimizam

Crnogorske javne finansije nemaju uporište u realnoj ekonomiji, dok je privredna politika usmjerena protiv konkurentnog i produktivnog poslovanja, kažu u Građanskoj inicijativi 21. maj.

“Populisti i klero-nacionalisti koji vrše vlast već tri godine pokazali su da o ekonomskoj politici malo što znaju, dok su zapošljavanje podredili stranačkim uhljebima. Sve što je DPS-ov režim radio protiv interesa države i društva a u interesu krupnog kapitala i skorojevićkog kleptokratsko-tranzicionog biznisa nastavila je i nova vlast. Zaduživanje, destimulativan poslovni ambijent, emigracija, obeshrabrujuća kreditna politika, nestabilna fiskalna politika, nefunkcionalan obrazovni sistem, nejednakost i loš životni standard, pustošenje životne sredine, korumpirana administracija, divlja gradnja i urbanistička destrukcija – i dalje su slika crnogorskog sistemskog i institucionalnog stanja”, saopšteno je iz GI 21. maj.

Dodaju da obzirom da odgovorna makroekonomija nije posao za početnike, kockare, demagoge ili berzanske mešetare onda ne treba nikoga da čudi što u društvu preovladava pesimizam.

“Zato je i trenutni pritisak od strane sindikata na populističku i klero-velikosrpsku vladu logičan proizvod demagoške socijalne politike i glupog administriranja u oblasti zarada i penzija. To samo potvrđuje činjenicu da nema napretka dok vlast ne dođe u ruke suverenih snaga koje će se obračunati sa kleptokratskim kapitalizmom i neodrživom javnom potrošnjom i istovremeno suprostaviti klero-nacionalizmu i partitokratiji. Samo radikalne reforme mogu preobraziti našu zemlju i time je učiniti pristojnim i bezbjednim mjestom za život i rad. Sve drugo je prevara, laž i obmana, uključujući i svakodnevne tlapnje o ubrzanju evropskih integracija”, zaključuju u GI 21. maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve