Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Standard & Poor’s: Poboljšani izgledi Crne Gore iz stabilnog u pozitivan

Predviđa se prosječan fiskalni deficit od tri odsto BDP-a u periodu 2024-2027. godine, nakon suficita od 0,5 odsto 2023. godine koji je ostvaren uz pomoć jednokratnih prihoda

Agencija za kreditni rejting “Standard & Poor’s” objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je dosadašnji izgled naše zemlje, označen kao ”stabilan” poboljšan u „pozitivan“, uz zadržavanje ocjene ‘B/B’, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

“Prema metodologiji kreditne rejting agencije „Standard & Poor’s“, a uzimajući u obzir ekonomska kretanja i fiskalne rezultate koji su u samom izvještaju okarakterisani kao pozitivni, neophodno je napomenuti da revidirani izgled (outlook) kreditnog rejtinga za Crnu Goru predstavlja znak pozitivnih kretanja u ekonomiji zemlje, kao i i pozitivnih očekivanja u budućnosti. „Standard & Poor’s“ izglede procjenjuje na osnovu potencijalnog kreditnog rejtinga u srednjem i dugom roku. Prilikom utvrđivanja prognoze za rejting, uzimaju se u obzir sve promjene u ekonomskim, političkim, fiskalnim i drugim uslovima. U smislu navedenog, izmjena outlooka na „pozitivan“ znači da u srednjem i dugom roku može doći do povećanja rejtinga države”, navode iz MF-a.

Ističu da se u izvještaju S&P navodi da bi do poboljšanja rejtinga Crne Gore moglo doći u narednih 12 mjeseci ako fiskalni rezultati budu jači nego što se trenutno predviđa, uz trend pada neto javnog duga.

“U takvom scenariju, ovo bi mogao biti slučaj kao rezultat snažnijeg ekonomskog rasta ili mjera fiskalne konsolidacije. Takođe, do poboljšanja rejtinga bi moglo doći u slučaju jače eksterne pozicije Crne Gore u odnosu na trenutne prognoze”, napominju u MF-u.

Naglašavaju da pozitivni izgledi prvenstveno odražavaju potencijal da će se fiskalni i platni bilans za Crnu Goru pokazati jačim nego što se trenutno predviđa, tokom naredne godine, dodatno smanjujući nivo neto javnog duga kao udjela u privredi nakon već konzistentnog pada tokom 2021-2023.

“Unapređenje izgleda u „pozitivan“ prvenstveno odražava potencijal za dalje jačanje fiskalnih rezultata Crne Gore tokom 2024-2025. godine. Iako se trenutno predviđa prosječan deficit budžeta od 3% BDP-a u naredne dvije godine, Crna Gora je imala uravnotežen budžet u 2023. godini, koji je uglavnom bio podržan snažnim ostvarenjem prihoda, ali i jednokratnim faktorima kao što su prihodi od ekonomskog državljanstva i EU donacije. Po mišljenju analitičara, dalji rast turizma i domaće potrošnje, poboljšanje poreske administracije i dodatne mjere za prikupljanje prihoda, mogle bi da podrže snažniji budžetski učinak za Crnu Goru”, kažu u MF-u.

Predviđa se prosječan fiskalni deficit od tri odsto BDP-a u periodu 2024-2027. godine, nakon suficita od 0,5 odsto 2023. godine koji je ostvaren uz pomoć jednokratnih prihoda.

U izvještaju ove kreditne agencije procjene su da će deficit tekućeg računa u prosjeku iznositi 12 odsto BDP-a u srednjem roku.

Za 2024. godinu predviđa se stabilizacija inflacije na prosječnom nivou od 4,3%, podržano baznim efektima i daljim snižavanjem cijena hrane.

“Bankarski sektor u Crnoj Gori trenutno pokazuje snažnu likvidnost. Očekivanja su da će crnogorska ekonomija nastaviti sa privlačenjem stranih direktnih investicija (SDI) od oko 10 odsto BDP-a godišnje u srednjem roku”, zaključuju u MF-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve