Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

Fajon: Postoji velika prijetnja zamrzavanja EU pregovora ako ne uspije šesti pokušaj kompletiranja Ustavnog suda

Ministarka vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade Slovenije poručila da je popunjavanje Ustavnog suda prioritet svih prioriteta

Ministarka vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade Slovenije Tanja Fajon poručila je da postoji velika prijetnja da se pristupni pregovori Crne Gore Evropskoj uniji zaustave ukoliko se ne riješi situacija sa sudijama Ustavnog suda.

”Postoji velika prijetnja da se pristupni pregovori Evropskoj uniji zaustave ukoliko se Ustavni sud ne osposobi i ne uspije šesti pokušaj kompletiranja te institucije ne uspije”, poručila je Fajon nakon sastanka sa predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović.

Fajon je istakla da je danas sa crnogorskim zvaničnicima razgovala o efikasnosti Ustavnog suda koji je jako važan za funkcionisanje institucija u Crnoj Gori i naravno za izbore koji će uslijediti.

Ona je kazala da je razgovarala sa Žozepom Boreljom i Aleksandrom Šalenbergom sa kojim je, po Boreljovom nalogu u decembru govorila o tome da je u Crnoj Gori velika kriza i upozorila da je funkcionalnost Ustavnog suda prioritet.

“Zadovoljna sam da je ponovo pokrenuta procedura i nadam se da ću prije 23., kada ću dati izvještaj ministrima imati još koju dobru vijest”, poručila je ona.

Dodala je da danas ima dobar osjećaj i nada se da su svi ”politički subjekti svjesni koliko je Ustavni sud važan i zbog predsjedničkih i vjerovatnih vanrednih parlamentarnih izbora”.

Upitana da li se kao opcija pominje zamrzavanje pregovora Crne Gore sa EU ukoliko se ne osposobi Ustavni sud, odgovara da ako ne uspije ovaj šesti pokušaj kompletiranja ”postoji velika prijetnja da se pristupni pregovori zaustave”.

“Mi smo tu danas da pružimo ruku a na političkim subjektima je da stisnu tu ruku”, istakla je Fajon.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve