Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Evropska unija ocjenjuje da kriza u Crnoj Gori usporava pristupne pregovore

U usvojenim zaključima sa ministarskog sastanka izražava se zabrinutost zbog političke nestabilnosti i nestabilnosti vlade

Ministri za Evropu država članica Evropske unije (EU) i formalno potvrđuje da je politička kriza u Crnoj Gori razlog za usporavanje pristupnih pregovora.

U usvojenim zaključima sa ministarskog sastanka izražava se zabrinutost zbog političke nestabilnosti i nestabilnosti vlade.

Posebnu zabrinutost Savjet EU izražava zbog odluke Skupštine da izmijeni predsjednikova ovlašćenja usvajanjem zakonapo hitnom postupku. Ministri EU ističu neophodnost da se svi zakoni usklade sa ustavom.

“Savjet (EU) apeluje na sve političke aktere u Crnoj Gori da pokažu odgovornost, prevaziđu polarizaciju i poziva ih da se uzdrže od bilo kakvog djelovanja koje bi moglo dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije zemlje”, navodi se u zaključcima Saveta opštih poslova u kojem se nalaze ministri nadležni za Evropu.

Dodaje se i da “crnogorski politički akteri treba da izgrade konsenzus kako bi povratili funkcionalnost demokratskih institucija i administracije neophodne za ispunjavanje proklamovanog ključnog cilja Crne Gore integracije u EU.”

U usvojenim zaključima se podstiče Crna Gora da poveća napore, posebno u kritičnim oblastima kao što su sloboda izražavanja i medija, te borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Priznajući do sada postignuti napredak, Savjet naglašava potrebu da se poboljšaju rezultati u istragama, krivičnom gonjenju, pravosnažnim presudama i oduzimanju imovine stečene krivičnim delima”, navodi se u dokumentu te se poziva zvanična Podgorica da “bez odlaganja” ukine svaku šemu ili mjeru koja bi mogla kompromitovati ili ugroziti usklađivanje sa pravnom tekovinom i politikama EU.

Savjet EU je takođe snažno pohvalio Crnu Goru za njenu doslednu saradnju po pitanjima spoljne politike “a posebno njeno čvrsto i dugotrajno puno usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mjere EU

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve