Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Evropska budućnost najbolja garancija dugoročne sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana

Ocijenivši bilateralne odnose sadržajnim i dinamičnim, ministar Ivanović istakao je da Crna Gora i Albanija dijele evropsku perspektivu, kao i posvećenost regionalnoj saradnji, što, uz aktivno i kredibilno članstvo u NATO-u, daje dodatan impuls daljem razvoju saradnje

Evropska budućnost najbolja je garancija dugoročne sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana, poručio je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović tokom današnjeg susreta sa ministrom vanjskih poslova Albanije Iglijem Hasanijem, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

“Posjeta kolege Hasanija potvrda je veoma dobrih međudržavnih odnosa, ali i prijateljstva Crne Gore i Albanije, kao i bliskosti naroda dvije susjedne zemlje i saveznice”, kazao je ministar Ivanović.

Ocijenivši bilateralne odnose sadržajnim i dinamičnim, ministar je istakao da Crna Gora i Albanija dijele evropsku perspektivu, kao i posvećenost regionalnoj saradnji, što, uz aktivno i kredibilno članstvo u NATO-u, daje dodatan impuls daljem razvoju saradnje.

“Kroz navedene oblasti prožimaju se brojni obostrani interesi, inicijative i projekti, a zajednički imenilac im je nastojanje i posvećenost dva ministarstva vanjskih poslova i nas lično, da doprinesemo snaženju veza, razvoju naših društava i napretku ka članstvu u Evropskoj uniji”, kazao je ministar.

Podsjetivši na odlučnost Crne Gore da, kao predvodnik u procesu integracije, sprovođenjem reformi u ključnim oblastima napravi iskorak na putu ka članstvu u Uniji, šef crnogorske diplomatije je naglasio da je „zajednička, evropska budućnost najbolja garancija dugoročne sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana“.

Ministar Hasani je kazao da Crna Gora, kao prijateljska i susjedna zemlja, saveznica u NATO u i zemlja koja je lider u procesu evropske integracije, predstavlja “primjer za ostale zemlje regiona”.

”Naši bilateralni odnosi su odlični, veoma dobro sarađujemo u okviru NATO-a, kao i kroz regionalne inicijative”, istakao je.

Izrazivši zadovoljstvo obostranom posvećenošću daljem jačanju veza između dvije države i dva naroda, ukazao je na važnost zajedničke evropske perspektive, te ocijenio da je svaki napredak Crne Gore ka Evropskoj uniji dobra vijest i za Albaniju.

Sa tim u vezi istakao je značaj saradnje na planu jačanja stabilnosti i sigurnosti regiona, kao preduslova za dalji razvoj i napredak na evropskom putu.

Iz resora su naveli da tokom razgovora je bilo riječi i o mogućnostima za unaprjeđenje ekonomske saradnje.

Sagovornici su se saglasili da poseban fokus treba staviti na realizaciju zajedničkih projekata koji se odnose na izgradnju mosta na rijeci Bojani, kao i održivo upravljanje ribarstvom u regionu Skadarskog jezera i rijeke Bojane, neke su od današnjih tema.

Iz MVP su kazali da ukazano je i na značaj infrastrukturnih projekata, sa posebnim osvrtom na oblast energetike, kao značajnim resursom za dalju, sveukupnu privrednu saradnju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve