Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Eskobar: Otvoreni Balkan usaglasiti sa ostalim inicijativama, kako se stvari ne bi duplirale

''Moja preporuka je da treba usaglasiti Otvoreni Balkan sa ostalim inicijativama, kako se stvari ne bi duplirale. Takođe važno je da ova inicijativa ostane ekonomska, jer to nije politički projekat''

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ponovio je da te zemlja podržava sve incijative koje približavaju region Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i promovišu stabilnost.

“Zapadni Balkan ima potencijal da bude centar obnovljive energije, što će pomoći za bavljenje klimatskim promjenama. Ima kapacitet da bude centar za tečni prirodni gas i da pomogne Evropi da se oslobodi ruskog gasa. Mogao bi biti centar za transport, tehnologije.. Zapadni Balkan je dio Evrope sa najbržim rastom. SAD podržavaju Otvoreni Balkan, ali smo za saradnju i integraciju u širu evropsku strukturu. Prekogranična saradnja na Zapadnom Balkanu treba da bude usmjerena ka većoj evropskoj integraciji”, ističe Eskobar u Ohridu.

Prema njegovim riječima, da bi inicijativa bila uspješna neophodno je da bude otvorena za sve i da mora da uključi svih šest zemalja na jednakom nivou.

“Ovo je prekrasna inicijativa koja dolazi u važno vrijeme za razvoj Zapadnog Balkana. A moja preporuka da treba usaglasiti Otvoreni Balkan sa ostalim inicijativama, kako se stvari ne bi duplirale. Takođe važno je da ova inicijativa ostane ekonomska, jer to nije politički projekat“, poručio je Eskobar.

Takođe, dodaje, treba pojasniti kako će Otvoreni Balkan funkcionisati.

“Ovo je sjajna inicijativa u važnom vremenu za Evropu, ali želim više jasnoće kako treba da funkcioniše”, istakao je.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
B.Zeković
08.06.2022-12:30 12:30

Eskobar, e sad si stvarno počeo da se zajebavaš sa Crnom Gorom, BiH i Kosovom. Pa ti čoječe il pojma o pojmu nemaš ili si krajnje bezobziran u podršci krimnalnoj, fašističkoj Srbiji. Zna li ti Bajeden za ovo što mlatiš po Balkanu? Možemo li lijepo da te zamolimo da više ne rješavaš Balkanske probleme, jer stvarno pojma o pojmu nemaš.