Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Eskobar, ili grom iz vedra neba

Gledajući iz svoje vizure, prirodno im je bilo da Đukanović učini ono što oni jedino znaju. Da prevari državu. Da zgazi Ustav i pokaže se nedoraslim državničke funkcije. Tako bi to oni učinjeli. I zaigrali potom moravac na tradicionalnoj budvanskoj kobasicijadi. Podržala bi ih nadaleko čuvena svetosavka, još čuvenijom izjavom da zna da donošenje Zakona o preśedniku nije po ustavu, ali su u pitanju viši ciljevi pa onda sve može.

Piše: Slavko Mandić

”Pa zar Eskobar nije naš”, u nevjerici se zapitaše DF-ovi čelnici dok su već uveliko zašli u raspodjelu mandata po dubini. Ostalo je možda još par stotina klastera, tačnije gomile nečega, pa da se zaokruži propadajuća cjelina. Oni glavni, ministarski resori, podijeljeni su još onda kad su mislili da su prvi put zafrkli Mila i spakovali mu zakon koji će ga politički odvesti u prošlost. Nadali su se da preśednik neće poštovati Ustav. Da neće potpisati zakon koji mu je poslala parlamentarna većina, i evo ti ga onda Zapadu, pa sad ustavnog kršitelja podržavaj koliko god hoćeš.

Kao i mnogo puta do sada, prevarili su se glavni likovi Idiota, jednog od kapitalnih romana omiljenog Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. Gledajući iz svoje vizure, prirodno im je bilo da Đukanović učini ono što oni jedino znaju. Da prevari državu. Da zgazi Ustav i pokaže se nedoraslim državničke funkcije. Tako bi to oni učinjeli. I zaigrali potom moravac na tradicionalnoj budvanskoj kobasicijadi. Podržala bi ih nadaleko čuvena svetosavka, još čuvenijom izjavom da zna da donošenje Zakona o preśedniku nije po ustavu, ali su u pitanju viši ciljevi pa onda sve može. Naravno, viši ciljevi su vlastiti interesi. Još po neki stambeni objekat, vikendice na moru i planini, jahta na Bojani, posao za kompletnu familiju. U tu grupu privilegija spadaju i članstva u upravnim odborima, savjetima, komisijama. Tako se trajno stiče materijalno bogatstvo, a para vrti đe burgija neće. Ima tu i šlepera duvana kojima se zametne trag. I onih koji nikad pronađeni nijesu. Radili su čimbenici Urine organizacione cjeline, za koju brat Abaz ima samo riječi hvale. Biće tako, ali samo do jednoga dana.

Službe iz suśedstva odradile su sve što spada u pravila službe. Izvršile udar na ugled, čast i dostojanstvo pojedinaca koji im mogu biti ozbiljna smetanja u sprovođenju Vučkove agende. Hapsili bez dokaza, uprkos činjenici da najviše dokaza za učinjena nedjela ima protiv njih samih, što je najbolje pokazala skaj aplikacija. I tako redom, svaki dan po nešto. Sa ciljem da se što prije zaboravi prethodno.

Ostalo je još da se dovede univerzalni uslugar i poperi na isto mjesto na koje su svojevremeno popovi poperili Krivokapića. Komisija za obezbjeđivanje garderobe budućem mandataru, kao i onda kada ga je obukovala u robu DF šefa na revers koju, kad su ga ćerali iz partije nije htio da vrne, već je privodila kraju svoju rabotu. Sačinjen je zapisnik koji je trebao da bude proslijeđen generalnom komitetu evropskog četničkog pokreta na dalje usaglašavanje. Zapelo je oko crevalja, jer je ovaj karijerni diplomirani kadar bliži devetoj no osmoj deceniji, zahtijevao da se njegove noge italijanizuju. Tamo je bio eksponent (Rim) iste politike kojoj je i danas ostao vjeran. Bradate, a ne italijanske, da se ne razumije pogrešno.

Sad kad je Milo nemoćan, mislila je družina, Božić će dočekati raspoređeni po rusko-srpskoj sistematizaciji, odakle će svim raspoloživim silama djelovati ka krajnjem cilju-definitivnom slomu Crne Gore i predaji njenih ostataka vučićolikom novostvorenom  BIJA koprcalu.

Osokoljeni vlastitom odlukom, bez obzira što su znali da je uobičajeno glupa, kao i svaka im do tada, krenuli su da oštre onu stvar na Evropskim zvaničnicima. Pomogao im je u tome trajno odlazeći Abazović za kojega je specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik odabrao stranu, dodajući mu još da nije neutralan niti korektan. Uvjereni da su im Ameri iz Trampove ere dovoljno snažna podrška i da se njihova diplomatija (izvan Podgorice) neće mnogo miješati u suverena prava Srbije na tlu Crne Gore, DF je pokrenuo svoju arlaukačku mašineriju.

A onda puče grom iz vedrog neba. Poruka Eskobara vrhovnoj četničkoj komandi: Ne formirajte vladu na osnovu spornog zakona.  Čitali su poruku američkog pomoćnika zamjenika za Zapadni Balkan po nekoliko puta četnički transformatori, i ništa im nije bilo jasno. Pa on je bio njihov! Podržao je i Open Balkan. I Evropu sad. Pa što mu bi?

-Milo, bilo je kratko objašnjenje druga rozoga.
-A ko bi drugi, povikaše seljaci.

Borba za vlast, pa onda borba za održavanje vlasti, koštala je mnogo da bi se sada ispuštila.

”Neka Eskobar Ameriku ustrojava. Nas neće, dok je nas”, liči na poruku hrabrih crkvenih delija. Formiraćemo vladu jer imamo jednu Suadu više. Ili svetosavku. A može i onaj CIDIS TV meštar. Tu su i albanski pojedinci, zlu ne trebalo, da podrže ako zatreba. Koliko se god međusobno pljuvali, vrijeđali, napadali, jedni o drugima zborili najcrnju istinu, združeno će podići ruku za realizaciju projekta trajnog uništenja Crne Gore i potpunu asimilaciju i nestajanje Crnogoraca.

Znajući snagu kokota razbačanih po Crnoj Gori uzduž i poprijeko, jasno je da Eskobar nema snagu da bilo što promijeni. A i brat Rus je tu, da pripomogne ka vazda. Lažu opet, ali sad to sebi čine. Uplašeni do kosti.

Zanimljivo će biti kako će se brat Abaz ovoga puta iz svega izvući. Znajući njegovu demokratsku i proevropsku lažavinu, on će ostavit na ćedilu svoje koalicione partnere ne bi li ostao da vlada što duže.

Živi bili pa viđeli, Evropa je njemu najbolji drug, a Eskobar član familije. Kakav Vučko? Sprdačina u paketu sa ruskim Putinom. To tako čini brat Abaz. U oči te gleda i laže. Zna da znaš, kao i on, za istinitost aplikacija od kojih se plaši više no od DF-ove kolone. A laž ima kratke noge.

Kud će kraće!

Tako je to u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu.

Hrvatska je treća svjetska nogometna sila. Dok svjetski mediji objavljuju tu vijest, ide i ona sporedna da  na Tašmajdanu nešto visi? Vijest nije potvrđena, jer je kao i svaka koja dolazi s te bande, podložna provjeri.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Đuro
19.12.2022-10:06 10:06

Ko njima išta može.
Vučko im je sve i sja.
Zato i čine ovo čudo od bezakonja.
Ali i iznad pape ima Boga

Zoro
19.12.2022-19:32 19:32

Kako vas je orevesalo.
I jopet će
I koliko god treba puta.
Jer je državnik.
I jer je Veliki.