Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

”Ekperti” nemaju elementarna znanja da bi se borili protiv organizovanog kriminala i korupcije

Jedan od razloga spore dinamike napredovanja Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji je upravo činjenica da pojedine institucije nijesu sagledavale izvještaje i analize međunarodnih organizacija i institucija na adekvatan način, a takođe i ne prate donošenje nove evropske pravne tekovine. Instalirani navodni ekperti i njihovi kadrovi nemaju elementarna znanja iz oblasti koje pokrivaju da bi se uspješno borili protiv organizovanog kriminala i korupcije i ostalih oblasti koje vode uspostavljanju vladavine prava.

Za aktuelno.me

Piše: Marijana Laković-Drašković, članica Koordinacionog odbora GI “21 maj”

Još jedna potvrda da aktuelna Vlada nema svijest o svojoj ulozi i odnosu prema građanima, te potvrda njene “opsjednutosti” hapšenjima, je naslovnica na novom portalu ministarstva unutrašnjih poslova. Umjesto da klikom na link ministarstva građani steknu povjerenje u instituciju koja će prvenstveno biti u njihovoj službi i na usluzi, građani vide sliku policijskog vozila sa rotacionim svijetlom koja simbolizuje hapšenje.

Ministar „ekspert“ Sekulović koji je, po njegovim navodima ponosan na Zakon o unutrašnjim poslovima (u skupštinskoj proceduri), odnosno na rad ministarstava prethodnih saziva Vlade, potrudio se da za vrijeme njegovog rukovođenja uvede par skaradnih diskriminatornih normi koji se tiču poligrafskog testiranja službenika samo jednog sektora, normi koje se tiču statusa Uprave policije i sl.  Dakle, prije nešto više od dvije godine Uprava policije postala je samostalni organ, te je period tranzicije odnosno prilagođavanja trajao do skoro. Tek što je taj period završen ona će ponovo da prolazi tranzicioni period i to još teži i kompleksniji zbog novog modela organizacije.

U pitanje je dovedena ne samo njena funkcionalnost već i efikasnost, odnosno operativnost jer očekivanja građana su da se policija posveti redovnom poslu, a to je bilans rezultata u svim onim oblastima koje je Evropska komisija prepoznala u svojim izvještajima, a to je borba protiv visoke korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca kao i drugih oblasti koje su podjednako važne da bi se građani osjećali sigurno i bezbjedno u našoj zemlji, a ne da se bavi samima sobom opet i nanovo organizacionim pitanjima. Da su neka druga vremena, pa i da se razgovara o prednostima i nedostacima ovog modaliteta, ali u ovom trenutku, ovakvo rješenje je nedopustivo. U prilog navedenom govore izvještaji međunarodnih partnera koji pomno prate i podržavaju proces reforme policije kao što je skorašnji izvještaj OEBS-a u kojem se navodi da su se institucionalne promjene prečesto dešavale, te da ta praksa nije dobra za institucionalni razvoj policije. Takođe, Analiza iz 2018. godine koju je radila SIGMA govori u prilog činjenici da Uprava policije treba da bude samostalan organ.

Jedan od razloga spore dinamike napredovanja Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji je upravo činjenica da pojedine institucije nijesu sagledavale izvještaje i analize međunarodnih organizacija i institucija na adekvatan način, a takođe i ne prate donošenje nove evropske pravne tekovine.

Instalirani navodni ekperti i njihovi kadrovi nemaju elementarna znanja iz oblasti koje pokrivaju da bi se uspješno borili protiv organizovanog kriminala i korupcije i ostalih oblasti koje vode uspostavljanju vladavine prava.

Nadajmo se da će aktuelna Vlada, odnosno resorni ministar ozbiljno shvatiti zabrinutost EK iz skorašnjeg Non papera za poglavlja 23 i 24 da aktivnosti aktuelne Vlade opet mogu dovesti u pitanje članstvo u EGMONT grupi, jer je zbog reorganizacije opet došlo do administrativnog „demontiranja“, kako zbog smjene rukovodioca sektora koji je prepoznat kao finansijsko-obavještajna jedinica (Sektor za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma), tako i zbog uvođenja novog imena ovog sektora (Sektor za finansijsko-obavještajne poslove), što se opet može pojaviti kao izazov kod članstva u ovom tijelu, te prouzrokovati nove veoma ozbiljne probleme u borbi protiv sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Nadajmo se da će se aktuelni ministar “pozabaviti” nabavkom vozila za službenike Uprave policije i omogućiti im da nesmetano obavljaju svoj posao i ne sprječavati ih u tome.

I na kraju, nadajmo se i da će se postići dogovor, te da će se predložiti kredibilni predstavnik ministarstva unutrašnjih poslova za šefa radne grupe za pregovaračko poglavlje 24 – pravda, sloboda i bezbjednost, koji će biti iz redova visokog rukovodnog kadra, a ne umanjivati važnost i značaj pregovora najavljivanjem osobe iz reda službeničkog kadra, koliko god se radilo o kvalitetnom službeniku.

Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crnogorka
09.06.2021-08:30 08:30

Vazdali je stara Crnogorska svetinja !Udarati prazno slamu dobijes nista !Vi po vazdan svaki dan do jednoga pricate istu stvar kome kad ste podijelili gradjane po naciji prvo nacionalizmu se mora pruzit ruka pomirenja tek onda radna akcija zajedno u buducnost!