Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović – Pahor: Jačanjem saradnje, bićemo još bolji prijatelji

''Što se bilateralnih odnosa tiče saglasili smo se da nema otvorenih pitanja i nema nijedne oblasti u kojoj nemamo razvijene odnose. Saglasili smo se i da treba unaprijediti ekonomsku saradnju''- kazao je Đukanović i dodao da je Crna Gora zahvalna Sloveniji za podršku u oblasti odbrane

Predsjednik Slovenije Borut Pahor stigao je u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, a u Vili Gorica ga je uz najviše državne počasti dočekao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Djukanović je prilikom susreta sa Pahorom kazao da odnosi dvije zemlje nikada nijesu prekidani, i da su u posljednje vrijeme unaprijeđeni.

”Što se bilateralnih odnosa tiče saglasili smo se da nema otvorenih pitanja i nema nijedne oblasti u kojoj nemamo razvijene odnose. Saglasili smo se i da treba unaprijediti ekonomsku saradnju”- kazao je Đukanović i dodao da je Crna Gora zahvalna Sloveniji za podršku u oblasti odbrane.

”A pokazali smo interes da nastavimo saradnju o oblasti obrazovanja nauke i kulture. Upoznao sam predsjednika Pahora sa trenutnim presjekom stanja u Crnoj Gori. Članstvo u EU i čuvanje ekonomskog rasta su prioriteti Crne Gore. Naša politika je usredsrijeđena na to da građanima obezbijedimo evropski standard zivota”- kazao je crnogorski predsjednik.

Razgovarali su, kaže, i o regionu.

”I tu imamo visok stepen podudarnosti kako prevazilaziti probleme. Ovaj region može rješavati probleme u kontekstu EU integracija, u tome smo saglasni. Svi su u dilemi kako će izgledati strateški pravac EU u narednom periodu, zainteresovani smo da politika proširenja ne padne u drugi plan i jako nam je važno da i Slovenija tako misli”- kazao je Đukanović.

Kako je kazalo predsednik Slovebnije Boprut Pahor, povećala se vjera u Crnu Goru i njenu evropsku budućnost.

”Odnosi između Crnogoraca i Slovenaca su odlični to su kontakti koji imaju zajedničke tradicije. Jačanje naše suverenosti znači saradnju i napredak na svim područjima. Tako ćemo postati jos veći prijatelji nego ranije”-kazao je Pahor i dodao:

”Širenje EU na ZB je geopolitičko pitanje. Procjena je da će politička volja za prosirenjem EU i na Zapadni Balkan u sljedećih pet godina, zbog problema EU biti manja, a naš vizionarski pristup ka EU će pripomoći da se ovaj dio Zapadnog Balkana vidi kao cijelina i atrkacija, a ne nekakv strah. Od napretka ćemo imati koristi svi. Pristup da ZB moramo gledati kao geopolitički znači i promjenu politike Bbrisela ka svim državama u regionu. ”- kazao je on.

Crna Gora je država, kaže Pahor,  koja je najveće pozitivno iznenađenje kod pregovora sa EU Komisijom.

”Crna Gora je uzor stabilne države. Čestitamo na tome da pregovori teku i treba doći na vrh i oko toga ćemo, kao prijatelji Crne Core, pomoći i pružiti podršku. Treba da pomognemo i EU Komisiji da zadrži ovu temu na agendi. Na Samitu krajem juna možemo očekivati napredak Albanije i Makedonije”-kazao je Pahor.

Upitan kako gleda na EU integracije Crne Gore i napredak na tom putu, on je kazao:

”Kada je Crna Gora progladila nezavisnost i u Sloveniji je bilo ljudi koji su podupirali tu odluku. Gledano unatrag mozemo reći da je CG uspjela. Kada se radi o unutrašnjoj konsolidaciji ona mora postici bolje rezultate, jer će to olakšati proces EU integracija. Pred Crnom Gorom je još mnogo posla, važno je da se proces nastavlja. Biće mnogo iznenađenja, kako dobrih tako i loših, ali proces se nastavlja. Dobro je gledati proširenje kao geopolitički problem svih država”-kazao je on.

Planirano je se Pahor drugog dana zvanične posjete Crnoj Gori sastane i sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem i premijerom Duškom Markovićem.

Pahor će uz prisustvo ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Kašćelana obići kulturno istorijske spomenike na Cetinju, a predviđeno je i njegovo učešće na To Be Secure (2BS) forumu koji se održava u Budvi.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve