Fašistička i rasistička je izjava ministra spoljnih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića u kojoj kaže, zamjerajući Srbiji navodno miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, kako neće dozvoliti da Crna Gora bude srpska država, saopštio je danas šef poslaničkog kluba Demokrtaskog fronta Milutin Đukanović.

Milutin Đukanović

Kako je istakao, Crna Gora je nominalno građanska država, a Srbi i oni koji ne kriju da im je porijeklo srpsko, kao i oni koji svoj maternji jezik zovu njegovim pravim imenom, čine veliki dio tih građana.

“Samim tim Crna Gora je već i srpska država, kao i država svih drugih koji u njoj žive. Problem je u tome što se pravo Srbima da budu građani ove zemlje spori, zato što se oni sjećaju svoje istorije na prostoru Crne Gore i što drže konstantu tradicionalne, Njegoševe Crne Gore u današnjoj državi”, naveo je Đukanović.

Sa druge strane, dodao je, Srbija nikada nije imala nijedno mješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, pogotovo ne miješanje koje bi se ticalo teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

“Za to vrijeme Darmanović i crnogorski režim već više od deceniju podržavaju i direktni su saradnici separatističkih vlasti u Prištini, priznali su lažnu državu na teritoriji Srbije, glasali za članstvo te paradržave u svim međunarodnim institucijama, uključujući i UNESKO, i time se direktno umješali u ono što je unutrašnja stvar Srbije i ugrozili joj suverenitet i teritorijalni integritet. To su proglasili svojim državnim interesom. Dakle državni interes današnje Crne Gore je nanijeti štetu Srbiji”, ocijenio je šef poslaničkog kluba DF-a.

Naglasio je da se podgorički režim miješa i u unutrašnje kanonsko ustrojstvo pravoslavne crkve, gdje, kako je rekao, oni hoće da prigrabe za sebe mogućnost da mjenjaju milenijumske kanone sa Vaseljenskih sabora, iako je to protivustavno.

“Pozivamo ovom prilikom ministra Darmanovića da se izjasni o tome što je majka svih pravoslavnih crkava Aja Sofija opet pretvorena u džamiju, s obzirom na to da je pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji, pa čak i one koji su pripadali kraljevini Crnoj Gori, kroz svoje spoljnopolitičko djelovanje spreman da ustupi narkokartelima koji vladaju u Prištini”, poručio je Đukanović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve