Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Dukaj u posjeti Francuskoj: Pokretanje revidiranih principa javne uprave

On je kazao da je kroz Izvještaj o sprovođenju Strategija reforme javne uprave,  konstatovano da je javna administracija u Crnoj Gori napravila napredak u reformi javne uprave, posebno kroz težnju da se stvori zakonodavni okvir usklađen sa evropskom regulativom

Ministar javne uprave Marash Dukaj, učestvovao je i govorio na Konferenciji na visokom nivou ’’Pokretanje revidiranih principa javne uprave’’, u organizaciji SIGMA/OECD u Parizu, i tom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog prilike da kao ministar i u novoizabranoj, 44. Vladi učestvuje na, za sve važnoj konferenciji.

“Želim ovom prilikom da zahvalim SIGMA-i na sveobuhvatnoj podršci koju nam godinama kontinuirano daje u procesu reforme javne uprave. Cilj reforme javne uprave u Crnoj Gori je da se obezbijedi puna primjena prava EU,  kroz uspostavljanje javne uprave zasnovane na inkluziji, jednakim mogućnostima za sve, kao i kreiranju javnih servisa u skladu sa potrebama građana.  S tim u vezi, mi već implementiramo strateški okvir koji je zasnovan na principima SIGMA-e u kontekstu stvaranja dobre javne uprave“, kazao je Dukaj.

On je istakao da je vizija Strategije reforme javne uprave 2022 – 2026.  profesionalna javna uprava, koja kvalitetno pruža usluge krajnjim korisnicima i ima adekvatne kapacitete za pristupanje Evropskoj uniji.

“Naš odgovoran rad i dosadašnji uspjesi su stvorili preduslove da Evropska komisija to prepozna i finansijski podrži proces reforme javne uprave putem sektorske budžetske podrške, čija vrijednost iznosi skoro 20 miliona eura. Podrška reformi javne uprave u Crnoj Gori je od izuzetne važnosti, jer se žele postići specifični ciljevi programa. Ti ciljevi se poklapaju i sa  opredjeljenjem Vlade,  da stvorimo uspješnu, demokratsku  javnu upravu“, kazao je Dukaj.

On je kazao da je kroz Izvještaj o sprovođenju Strategija reforme javne uprave,  konstatovano da je javna administracija u Crnoj Gori napravila napredak u reformi javne uprave, posebno kroz težnju da se stvori zakonodavni okvir usklađen sa evropskom regulativom.

“Ovdje posebno ističemo da je MJU pripremilo Nacrt zakona o Vladi koji smo uputili na mišljenje EK i usaglašavali sa Venecijanskom komisijom u namjeri da dobijemo što kvalitetniji tekst ovog zakonskog rješenja. Vjerujemo da ćemo i u narednom periodu moći da računamo na snažnu podršku naših  evropskih partnera. Uprkos izazovnom periodu koji je za nama, a koji je obilježen političkom nestabilnošću,  koji zajedno sa sajber napadima vidim kao ključne izazove koje smo imali u procesu reforme javne uprave, uz organizacione i kadrovske promjene u više navrata, Vlada Crne Gore je ostala posvećena  svojim prioritetima na polju uspostavljanja profesionalne javne uprave“, zaključio je Dukaj.

Na konferenciji ’’Predstavljanje revidiranih Principa javne uprave’’ predstavljeni su revidirani Principe javne uprave za 2023. i platforma za ministre koji koordiniraju reforme javne uprave, kako bi razmijenili mišljenja i iskustva o tome kako ažurirani Principi mogu ojačati nacionalne reforme javne uprave.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve