Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

DRI potvrđuje posvećenost očuvanju svoje pozicije u pregovaračkom procesu

''DRI potvrđuje posvećenost očuvanju svoje pozicije u pregovaračkom procesu sa ciljem daljeg jačanja eksterne revizije u Crnoj Gori''

U svijetlu održavanja XV Međunavladine konferencije Evropske unije i Crne Gore, koja se održava u Briselu, a povodom sagledavanja ostvarenih rezultata Crne Gore na planu ispunjenja završnih mjerila, te saglasno sa najavom Vlade Crne Gore da će između ostalog „poseban osvrt imati na uspjehe koji su postignuti u poglavlju 32 „Finansijski nadzor“ u kojem se Državna revizorska institucija već duži niz godina ocjenjuje sa visokom ocjenom, DRI potvrđuje posvećenost očuvanju svoje pozicije u pregovaračkom procesu sa ciljem daljeg jačanja eksterne revizije u Crnoj Gori.

Naime, poglavlje 32 „Finansijski nadzor“ zahtjeva od svih vrhovnih revizorskih institucija da usklađuju rad sa standardima Međunarodne organizacije vrhovnih revizorskih institucija (INTOSAI), obezbjeđuju fiinansijsku, funkcionalnu i institucionalnu nezavisnost, sprovode finansijske i revizije uspjeha, i obezbjeđuju dovoljne administrativne kapacitete.

“Evropska komisija već duži niz godina u svojim izvještajima prepoznaje napredak i ostvarene rezultate DRI na polju nezavisnosti, uticaja i kvaliteta rada”, navodi DRI.

Kako su dodali, pored toga, u Izvještaju o samoprocjeni ispunjenosti privremenih i završnih mjerila u poglavljima pravne tekovine EU, koji je Vlada Crne Gore usvojila oktobra 2023. godine, konstatuje se da je „DRI realizovala sve planirane aktivnosti i obaveze iz PPCG-a u predviđenom roku i da je u zreloj (završnoj) fazi ispunjenja završnog mjerila“.

Kao rizici identifikovane su potencijalne „izmjene Zakona o DRI, koje mogu imati negativne implikacije na segment nezavisnosti DRI“, kao i neizbor predsjednika i petog člana Senata DRI.

“U odnosu na obaveze iz završnog mjerila, koje je DRI u potpunosti ispunila, ista ostaje posvećena jačanju saradnje sa Skupštinom, primjenjujući u potpunosti svoje obaveze iz Protokola o saradnji. Pored činjenice što DRI redovno dostavlja na uvid sve konačne izvještaje o reviziji Skupštini, DRI će intenzivirati svoje aktivnosti na planu prezentovanja na sjednicama nadležnih skupštinih odbora ključnih nalaza iz izvještaja o reviziji i praćenja realizacije preporuka”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rajka
29.01.2024-21:32 21:32

E da je vise ovakvih rezuktata kod drugih institicija u CG vec bi boli članica EU.