Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

DRI: Negativno mišljenje na pravilnost poslovanja PES-a za 2022.

DRI je izvršila reviziju Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja PES-a

Državna revizorska institucija (DRI) izrazila je uslovno mišljenje na finansijsku reviziju i negativno mišljenje na pravilnost poslovanja Pokreta Evropa sad (PES) za 2022. godinu.

DRI je izvršila reviziju Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja PES-a za pomenuti period, navodi se na sajtu te institucije.

Nadležni Kolegijum DRI čine Predsjedavajući Senatom DRI, senator Nikola N. Kovačević – rukovodilac Kolegijuma i senator Milan Dabović – član Kolegijuma.

“Finansijskom revizijom je utvrđeno da Godišnji konsolidovani finansijski izvještaj Pokreta “Evropa sad” za 2022. godinu nije u svim materijalno značajnim aspektima sastavljen u skladu sa važećom regulativom jer su utvrđene materijalno značajne greške u odnosu na određenu materijalnost. Partija nije u poslovnim knjigama evidentirala i u Godišnjem konsolidovanom finansijskom izvještaju iskazala nenovčani prilog fizičkog lica i troškove po osnovu istog u iznosu od 1.000,00 eura, kao ni sve obaveze i troškove po osnovu zakupa poslovnih prostora (1.844,50 eura), dok poslovne transakcije u ukupnom iznosu od 6.094,07 eura nije evidentirala na odgovarajuće račune. Takođe, Partija nije vodila blagajničko poslovanje tokom 2022.godine, iako je ostvarila prilive i odlive gotovinskih transakcija, a utvrđena je i razlika u depozitima evidentiranim u poslovnim knjigama u odnosu na iste iskazane na deviznom žiro računu (za iznos od 900,00 eura)”,  navodi se na sajtu DRI.

Revizijom pravilnosti su, kako su naveli, utvrđene neusklađenosti poslovanja koje se odnose na nedosljednu primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, te Pravilnika o obrascu godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja političkog subjekta.

“Revizijom pravilnosti je utvrđeno da Partija ne vodi računovodstvenu evidenciju o prihodima, imovini i rashodima po porijeklu (posebno za sredstva iz javnih i privatnih izvora) i strukturi prihoda, imovine i rashoda, niti obezbjeđuje posebnu evidenciju prihoda i rashoda za redovno poslovanje i izborne kampanje. Partija nije imala otvorenu posebnu visa platnu karticu vezanu za izborni račun za plaćanje troškova oglašavanja na društvenim mrežama po osnovu izborne kampanje, već je putem iste visa biznis kartice izvršila plaćanja troškova oglašavanja na društvenim mrežama u iznosu od 16.476,84€, pri čemu nije nije ni u poslovnim knjigama posebno evidentirala troškove oglašavanja na društvenim mrežama koji se odnosi na redovno poslovanje i izborne kampanje, a na osnovu prezentirane dokumentacije (izvještaja sa društvenih mreža) isto se nije moglo utvrditi”, dodaje se.

Naveli su i kako PES u okviru Završnog računa političkog subjekta, “nije sačinio Bilans stanja i Bilans uspjeha na propisanim obrascima”, te dodali da nije utvrđena i neusaglašenost podataka evidentiranih u poslovnim knjigama sa istim iskazanim u izvještajima koje je ta partije dostavila Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK).

“Revizijom pravilnosti je takođe utvrđeno da Partija nije zatvorila izborne račune u propisanom roku, nije vršila redovno plaćanje obračunatih poreskih obaveza, kao i da ista ne obezbjeđuje evidenciju potraživanja. „Evropa sad“ kao subjekt revizije je dužan da do 06.decembra 2023.godine dostavi Državnoj revizorskoj instituciji Akcioni plan za realizaciju preporuka i do 06.maja 2024.godine Izvještaj o realizaciji preporuka iz Izvještaja o reviziji. Shodno potpisanom Sporazumu o saradnji Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Pokreta „Evropa sad“ za 2022.godinu dostavlja se Skupštini na upoznavanje kao i Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore zbog izraženog negativnog mišljenja i utvrđenih nepravilnosti”, naveli su iz DRI.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve