Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS Herceg Novi: Izrugivanje karnevalu vrijeđanje je manifestacije i građanske Crne Gore

''Da situacija bude neprijatnija, ministarka kulture je Novljanka, koja je sinoć očigledno bila nespremna da pruži razuman argument''

Sinoćnje degutantno spaljivanje karnevala koji je, nosio nedvosmislen natpis sa imenom „osuđenika“, u najmanju ruku je promašena tema. Izopačena verzija lokalnog običaja sinoć je zgrozila značajan dio javnosti i poslala ružnu sliku o Herceg Novom. Istovremeno, događaj je na kratko zabavio one koji i ne znaju šta je suština ovog običaja. Štaviše, to su mahom isti oni koji bi ovaj i slične običaje potisnuli. Ujedno i oni kojima je svaka riječ koja aludira na išta crnogorsko, unaprijed mrska i prokazana, saopšteno je iz DPS Herceg Novi.

“Mnogo puta ranije, satirični likovi političara i donosilaca odluka, za koje možemo nagađati ko su, „optuživani“ su za sve loše što se desilo u gradu. Njihovo ime je bilo suptilno smišljeno i nije ukazivalo na stvarno ime i prezime lika koji je bio inspiracija. Paljenje karnevala simboliše eliminaciju svega lošeg što se desilo, a što je „okrivljeni“ svojim činjenjem ili nečinjenjem uzrokovao”, kažu u novskom DPS-u.

Drugim riječima, dodaju, za problem kolektora i smrad koji ne dopušta život u Meljinama; za vodu koja je nestala u septembru i rastjerala turiste; za to što nam sezona traje par mjeseci, dok u susjednim gradovima potraje gotovo cijelu godinu; za pronevjereni novac od strane Turističke organizacije; za odlazak Norvežana iz Instituta; za baš sve probleme Herceg Novog, nekako je kriv – pisac iz Ulcinja.

“Da situacija bude neprijatnija, ministarka kulture je Novljanka, koja je sinoć očigledno bila nespremna da pruži razuman argument. Tako je izjavila da bi sprečavanje postavke ovakvog karnevala, bilo gušenje slobode govora. Drugim riječima, sloboda govora je dopuštena svakome, osim ako je taj neko „produkljanski pisac“ kako je nazvan u degutantnom tekstu „optužnice“. Sinoćnje izrugivanje tradiciji karnevala, vrijeđanje je manifestacije i grada, vrijeđanje je građanske Crne Gore i identiteta raznolikosti, a onda na poslijetku i samog pisca koji je prikazan karnevalom”, ističu u DPS Herceg Novi.

Veći problem od samog imena “optuženog” koje je osvanulo, jeste, kako kažu, poruka koju jučerašnji događaj šalje i kao da neko maliciozno i ciljano po ko zna koji put, baca sijenku na sve ono dobro što Herceg Novi i Mimoza jesu, ili bi mogli biti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nkmne
03.03.2024-12:42 12:42

Za neke od nas je nažalost sasvim normalno to što se dešava u HN, svima je poznato da su 90- tih godina hiljade izbjeglica iz BiH i Hrvatske koje su došle u HN, a koje je tadašnje rukovodstvo DPS uhljebilo, udomilo i izdalo im lične karte i pasoše. Bivši predsjednik DPS je bio upućen u sve navedeno kao i kasnije koji je vodio politiku DPS HN sa Slobodanom Radovićem Krušom i Andrijom Radmanom, nažalost kako se vidi, držeći navedene ljude godinama (a Radman je i dalje u izvršnom odboru DPS zahvaljujući bivšem predsjedniku), ne čudimo se što je stanje u… Pročitaj više »