Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

DNP: Trinaesti jul doživljavamo kao jedan od najsvjetlijih datuma u istoriji Crne Gore

Po DNP-u, ideja antifašizma ostaje kao slobodarska vertikala cijelog miroljubivog čovječanstva, uz obavezu svih pokoljenja da je baštine u svom istorijskom sjećanju

Danas su funkcioneri Demokratske narodne partije (DNP) Crne Gore Vladimir Bulatović, Jovana TodorovićZoran LakušićVlajko Nikolić i Radovan Mihailović, položili vijence na spomen-obilježje Partizanu borcu na Gorici u znak obilježavanja Trinaestojulskog ustanka.

DNP je partija, kako su naveli, koja u svom programu baštini izvornu ideju slobode i antifašizma.

“Zbog čega Trinaesti jul doživljavamo kao jedan od najsvjetlijih datuma u istoriji Crne Gore. Tada je naš narod među prvima na Balkanu, ali i u Evropi, ponosito zbacio okove ropstva uz glasno istorijsko “NE!””, saopštili su iz partije.

Navode da naše tadašnje pokoljenje nije uzmaklo pred daleko nadmoćnijim fašističkim Silama osovine, što, prema njihovim riječima, “predstavlja primjer narodnog viteštva, kojem će se učiti novi naraštaji”.

“Ili, što bi naš veliki Njegoš rekao u „Gorskom vijencu“: „Pokoljenje za pjesnu stvoreno, vile će se grabit u vjekove da vam v’jence dostojne sapletu; vaš će primjer učiti pjevača, kako treba s besmrtnošću zborit!“”, podsjetili su iz partije.

Po DNP-u, ideja antifašizma ostaje kao slobodarska vertikala cijelog miroljubivog čovječanstva, uz obavezu svih pokoljenja da je baštine u svom istorijskom sjećanju.

“Svi treba iznova da osvjetljavamo stranice naše slavne istorije nemirenja sa ropstvom, kako zbog onih koji su nam ostavili ovu zemlju u amanet, tako i zbog prenošenja primjera junaštva naših predaka generacijama koje dolaze”, poručuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
15.07.2023-17:34 17:34

Delegacija u ime Milice (Z)avetnice položila venac su trobojnu lentu na spomenik narodnim herojima…

Tara
17.07.2023-10:47 10:47

sa tudjom..neocetnickom zastavom..Mrs!