Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Zemlje regiona u što skorijoj budućnosti da postanu dio ujedinjene evropske porodice naroda

Predsjednica Skupštine na 60. sesiji Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PABSEC)

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, u svojstvu predsjedavajuće Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, učestvovala je na 60. sesiji Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PABSEC), koja se održava u Beogradu od 6. do 8. decembra 2022. godine.

Domaćin ovog skupa bio je Vladimir Orlić, predsjednik PABSEC-a i Narodne skupštine Republike Srbije, koji je prisutnima poželio dobrodošlicu i ukazao na važnost ponovnog okupljanja u ovom formatu, saopšteno je iz Skupštine.

U uvodnom obraćanju Ivica Dačić, prvi potpredsjednik zadužen za spoljnu politiku i bezbjednost i ministar spoljnih poslova Republike Srbije, poželio je uspješan rad delegacijama.

Obraćajući se prisutnima, Đurović je naglasila da Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi – SEECP za nas predstavlja jedan od najvažnijih okvira regionalne saradnje koji doprinosi jačanju stabilnosti, bezbjednosti i ukupnom razvoju jugoistočne Evrope.

“Moto crnogorskog predsjedavanja – “A SEE of culture, a SEE of cooperation” (JIE kulture, JIE saradnje), predstavlja posebnu poruku kojom smo željeli da naglasimo višestruke kulturne spone koje povezuju zemlje našeg regiona i koje predstavljaju snažan podsticaj za dalje jačanje saradnje i partnerstava u Jugoistočnoj Evropi”, kazala je predsjednica Skupštine.

Ona je upoznala prisutne sa aktivnostima u okviru kalendara predsjedavanja, s posebnim akcentom na prioritete kojima će se baviti Skupština u narednom periodu.

Pored ekonomske saradnje kojoj zemlje članice PABSEC-a s pravom pridaju posebnu pažnju, Đurović je istakla da nas najviše povezuje ambicija zemalja članica naših organizacija, koje su u procesu pristupanja EU, da u što skorijoj budućnosti postanu dio ujedinjene evropske porodice naroda.

“Tokom crnogorskog predsjedavanja nastojaćemo da promovišemo mehanizme postizanja dogovora kroz format SEECP-a i radimo na tome daEU učesnice SEECP-a u rješavanju bilateralnih pitanja sa nekom od zemalja aspiranata iz regiona ne posežu za blokiranjem njenog evropskog puta, prije nego što prethodno ne iscrpe sve druge mehanizme za prevazilaženje međudržavnih sporova koji su na raspolaganju”, navela je ona.

Đurović je istakla da se raduje činjenici da će Crna Gora ugostiti predstavnike PABSEC-a na jubilarnom 10. zasijedanju Parlamentarne skupštine SEECP, na proljeće naredne godine. Šezdeseta sesija Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PABSEC) ove godine okupila je predstavnike iz 13 zemalja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
07.12.2022-20:51 20:51

Ne mogu da razumijem..sto ovi cetnici..koji slave sa srbijanskim zastavama..a i ova gospodja Djurovic..ne presele u BG..ili druge gradove Serbije?