Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Uspostavljanje direktnih avio linija Podgorica – Sofija i Tivat – Varna bilo bi od izuzetne važnosti

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović je pozdravila prijateljske i sadržajne bilateralne odnose zasnovane na bogatim istorijskim i kulturnim sponama te izrazila zadovoljstvo što je i nakon pandemije korona virusa nastavljen frekventan politički dijalog

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović boravi u zvaničnoj posjeti Republici Bugarskoj na poziv predsjednika Narodne Skupštine Republike Bugarske Rosena Željazkova.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović je pozdravila prijateljske i sadržajne bilateralne odnose zasnovane na bogatim istorijskim i kulturnim sponama te izrazila zadovoljstvo što je i nakon pandemije korona virusa nastavljen frekventan politički dijalog.

Zahvalivši na dosadašnjoj političko-ekspertskoj podršci Bugarske evropskoj integraciji Crne Gore, predsjednica Skupštine Crne Gore je izrazila očekivanje da će se ista nastaviti i u narednom periodu. Kada je riječ o parlamentarnoj saradnji, ona je istakla da su grupe prijateljstva između dvije skupštine već formirane, te da postoji veliki prostor za jačanje odnosa između zakonodavnih tijela.

Iskazavši interes za jačanje ekonomskih odnosa, Đurović je istakla da bi bilo korisno razmotriti modalitete buduće saradnje u oblastima kao što su trgovina, turizam, energetika, poljoprivreda, telekomunikacije, mala i srednja preduzeća, ekologija i saobraćaj. Ocijenivši da je naročito potrebno pospješiti saradnju u oblasti turizma, saopštila je da bi od izuzetne važnosti bilo uspostavljanje direktnih avio linija na relacijama Podgorica – Sofija i Tivat – Varna.

“Raduje intenzitet saradnje na kulturnom planu kroz kvalitetnu implementaciju Programa o saradnji u oblasti kulture za period 2021-2023”, kazala je predsjednica Skupštine i naglasila da posebno cijenimo što je u okviru Nacionalne biblioteke Sveti Ćiril i Metodije otvoren Crnogorski književni ugao, u julu 2022. godine.

Željazkov je ponovio nedvosmislenu podršku Republike Bugarske Crnoj Gori na putu evropskih integracija, te istakao da će nam i u narednom periodu ova zemlja stajati na raspolaganju u svim fazama procesa pristupanja.

“Republika Bugarska podržava evropske aspiracije kako zemalja Zapadnog Balkana, tako i Ukrajine, Moldavije i Gruzije”, kazao je Željazkov i istakao da očekuje ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji zasnovanog na principu zasluga koje svaka zemlja treba pojedinačno da ostvari.

Sagovornici su zaključili da Crna Gora i Bugarska treba da nastave da njeguju i unapređuju svoje odnose, što će dati doprinos jačanju saradnje na čitavom Balkanu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve