Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Đurović s Bušardijem: Crna Gora može računati na humanitarnu i materijalnu pomoć UNHCR-a

Predsjednica Skupštine sa šefom Kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa šefom Kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice u Crnoj Gori Žan-Ivom Bušardijem, i tom prilikom pozdravila sadržajnu saradnju sa UNHCR-om u kontekstu pružanja adekvatne zaštite raseljenim licima, tražiocima azila, migrantima i istakla spremnost za nastavak saradnje u narednom periodu. Zajednički je konstatovano da je zatvaranje izbjegličkog poglavlja u zemljama Zapadnog Balkana podstrek za bolje dobrosusjedske odnose i dalju demokratizaciju država regiona.

U kontekstu aktuelne situacije, podsjetila je da, shodno odluci Vlade Crne Gore od 11. marta 2022. godine, sve izbjeglice iz Ukrajine ulaskom u zemlju dobijaju privremenu zaštitu na period do jedne godine i zahvalila UNHCR-u na podršci u cilju pružanja adekvatne pomoći izbjeglicama iz Ukrajine.

“Crna Gora kontinuirano radi na implementaciji zakonskih rješenja i politika kako bi se omogućila sveobuhvatna podrška strancima koji su ostvarili pravo na međunarodnu i privremenu zaštitu, kao i tražiocima azila, pružanjem pomoći u pravnim poslovima, dostupnosti usluga obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite u skladu sa međunarodnim standardima”, kazala je Đurović.

Ona je uvjerena da će aktivnosti u okviru kampanje “I belong” doprinijeti dodatnom jačanju nacionalnih i međunarodnih napora kako bi se riješilo pitanje lica bez državljanstva.

“Crna Gora ima mehanizme koji su usmjereni na nalaženje rješenja za postojeće slučajeve apatridije, sprječavanje novih slučajeva, jer je preuzela sve aktivnosti i mjere kako bi zaštitila osobe bez državljanstva, imajući u vidu da je državljanstvo jedan od ključnih uslova za aktivno učešće u društvu, kao i za pristup širokom spektru prava“, naglasila je Đurović, podsjećajući da je na Međunarodnoj konferenciji o apatridiji, održanoj u Podgorici oktobra 2021. godine, ocijenjeno da je Crna Gora postigla značajan napredak, te da zahvaljujući zajedničkim naporima može ostvariti ciljeve kampanje „I Belong“ i u potpunosti iskorijeniti apatridiju do 2024. godine.

Šef Kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice u Crnoj Gori Žan-Iv Bušardi je podsjetio da je kancelarija UNHCR-a u Crnoj Gori otvorena 1992. godine i da je UNHCR od tada zajedno sa Crnom Gorom prolazio kroz sve izazove izbjegličkih kriza u različitim periodima.

Ističući zahvalnost predsjednici na prijemu iskoristio je priliku da je pozove na svečanost obilježavanja 30 godina postojanja UNHCR-a, 5. decembra ove godine.

Bušardi je naročito istakao značaj podrške koju Crna Gora pruža izbjeglicama i raseljenim licima iz Ukrajine i iznio podatak da se Crna Gora, sa 30.000 primljenih lica iz ove zemlje, nalazi među pet zemalja u Evropi sa najvećim brojem izbjeglih lica iz Ukrajine.

U tom smislu, najavio je da naša zemlja može računati na humanitarnu i materijalnu pomoć UNHCR-a kako bismo ljudima u stanju potrebe što bolje izašli u susret.

Sagovornici su istakli značaj Strategije o migracijama i reintegraciji povratnika u Crnu Goru za period 2021-2025. godine, usvojene u septembru prošle godine, kao i značaj Strategije UNHCR za mješovita migracijska kretanja na Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da Crna Gora predstavlja jednu od ključnih migratornih ruta za tražioce azila i migrante koji žele dalje da se nastane u zapadnoj i sjevernoj Evropi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve