Utorak, 21 Maja, 2024
Rubrika:

Đurović: Đukanoviću sjutra dostavljamo ispravljenu verziju, očekujem da će predložiti Lekića za mandatara

Na kritike evropske zajednice o ovom zakonu, i mišljenje VK, Đurović ističe da bi to mišljenje trebalo čitati sveukupno

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da će ispravljena verzija propratnog akta Izmjena zakona o predsjedniku sjutra biti dostavljena Predsjedniku Crne Gore na potpisivanje.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je Skupštini izmjene Zakona o predsjedniku zbog greške u nazivu ponovo izglasanog akta, saopštio je savjetnik predsjednika za ustavni sistem i pravna pitanja, Boris Bastijančić.

“Nije greška u Zakonu o izmjenama i dopunama zakona koji je usvojen sinoć u parlamentu, već je bila greška u propratnom aktu koja je ispravljena”, kazala je “Đurović” u Intervjuu na TVCG.

Ispravljena verzija će, kako kaže, sjutra biti poslata predsjedniku, jer kako navodi Služba predsjednika radi kraće od Službe Skupštine Crne Gore.

“Sjutra ujutru će biti ponovo dostavljen prateći akt, jer je Zakon već dostavljen”, kazala je Đurović.

Nemoguće je, kaže, da ona kao predsjednica Skupštine povuče Zakon o predsjedniku, jer to može uraditi samo predlagač.

“Ne možemo govoriti o povlačenju. Juče je jedino moglo da se desi da Zakon ne bude izglasan drugi put”, navela je Đurović.

Govoreći o mišljenju Venecijanske komisije Đurović smatra da bi ga trebalo posmatrati sveukupno, te da ono formalno nije usvojeno.

Ona ističe da ima osjećaj da se mišljenje VK posmatra kao švedski sto, jer svako izvlači iz njega ono što mu prija da čuje.

Ona se osvrnula na mišljenje Venecijanske komisije o tekstu ustava Crne Gore 2007.

“Venecijanska komisija je 2007. primijetila da ne postoje deblokirajući mehanizmi kada je u pitanju nadležnost predsjednika države i parlamenta i da nisu definisane procedure vezano za sve situacije u kojima se vlada može naći. To je bio osnovni razlog zašto je grupa poslanika predložila izmjene Zakona o predsjedniku. Oni su tražili deblokirajući mehanizam kao što je VK predlagala 2007”, navela je Đurović.

Komentarišući proglašenje Zakona o predsjedniku, ona navodi da je Ustav jasan i da je obaveza predsjednika Đukanovića da ga potpiše.

“Mislim da on neće kršiti Ustav i da to neće sebi dozvoliti, ali ako ukoliko dođe do toga parlamentarna većina smatra da je upravo usvojeni Zakon vrsta deblokirajućeg mehanizma”, kazala je.

Na pitanje da li će biti dogovorena vlada ako Lekić bude mandatar, Đurović je rekla da podrška Lekiću nikada nije bila upitna.

“Gospodin Lekić ima podršku svih partija parlamentarne većine. Očekujemo od Đukanovića da pokrene postupak konsultacija i da predloži Lekića za mandatara, a onda postoje rokovi da bude predstavljen sastav vlade. Ubijeđena sam da svi imamo odgovornost da što prije riješimo to pitanje”, zaključila je Đurović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mahmut
13.12.2022-19:23 19:23

Vjerujte da ce Lekic biti 100 x bolji presjednik VLADE i cijelu ce vladu smijenit !!!! Policiju strogo Medojevicu jedini ce on ove svercere CIGARA smjestit u Spuz !!

COL
13.12.2022-22:40 22:40

Bitno je de ste se vi raspakovali da vam se ne gužva garderoba pošto vam od puta u Jevropu nema ništa….

Lada
14.12.2022-11:17 11:17

GADURA!