Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović: Otvoreni Balkan nije baziran na evropskim vrijednostima

''Otvoreni Balkan je pokrenut zbog nedostatka efektivnosti nekih zemalja u evropskom procesu''

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović učestvuje na bezbjednosnom forumu GLOBSEC u Bratislavi.

Na pitanje moderatora prilikom izlaganja na panelu, da li nakon rata u Ukrajini vidi više volje EU da pogura proces integracija, Đukanović kaže da je činjenica da je Crna Gora lider u integracijama.

“Očiegledno je da je EU imala manjak entuzijazma u vezi sa proširenjem. Oni su optuživali ZB, mi smo optuživali EU, i treće zemlje su to iskoristile. Zapadni Balkan nije primarni cilj uništenja Rusije, već evropski sistem vrijednosti. Cilj je da zaustave zemlje na putu ka EU. Kao rezultat te nepažnje od EU, na kraju smo dobili agresiju Rusije na Ukrajinu. Rusija je 2016. pokušala državni udar u CG ali nije uspjela. Danas koristi brutalnije instrumente u Ukrajini ali ima isti cilj, želi da ih spriječi da budu dio EU”, kaže predsjednik.

Misli da sada Zapadnom Balkanu treba jedinstvena poruka EU.

“Ta poruka glasi sve zemlje ZB imaju svoje mjesto u EU. I svaka zemlja može zauzeti svoje mjesto kada ispuni obaveze”, kaže Đukanović.

Đukanović je kazao da je Berlinski proces bio od pomoći.

“Ali Otvoreni Balkan se ne zasniva na evropskim vrijednostima. On se zasniva na inicijativi na regionalnoj saradnji. Zato imam nepovjerenje prema Otvorenom Balkanu. Taj projekat je pokrenut zbog nedostatka efektivnosti nekih zemalja u evropskom procesu. Mi treba da se posvetimo Berlinskom procesu, zašto bi duplirali inicijative, moramo da se fokusiramo”, poručuje on.

Na pitanje hoće li se kandidovati za sljedeće izbore, kaže da trenutno ne razmišlja o svojoj političkoj budućnosti.

“Ali svakodnevno radim sa Vladom kako bi deblokirali procese pregovora i dobili završna mjerila za poglavlja 23 i 24. Moje vjerovanje je da u ozbiljnom poslu Vlade, vjerujem da bi 2024. Crna Gora mogla da kaže mi smo spremni. Ko će biti na kojoj poziciji je manje važno. Nije važno gdje ću biti i šta ću raditi ali jedno je sigurno daću sve od sebe da pomognem CG da dostigne svoj cilj”, kazao je Đukanović na šta je moderator prokomentarisao “Ok, shvatiću to kao da, da ćete se kandidovati opet”, što je izazvalo osmijeh pristunih.

Đukanović je kazao da je proces proširenja tehnički proces ali je i geopolitičko pitanje. Smatra da je EU zanemarila političku i geopolitičku dimenziju proširenja.

“Kao rezultat mi smo dobili ovo što smo dobili, duboku konfuziju sa ozbiljnom penetracijom antievropskih interesa kojima ćemo se morati baviti i kada se rat u Ukrajini zaustavi. Šestogodišnje hibridno djelovanje Rusije ostavilo je posljedice. Želim da upozorim da se često u EU govori o ZB kao da je to samo Balkansko pitanje. Ja mislim da je to evropsko pitanje, jer ukoliko Evropa ostavi na ZB prostor za djelovanje trećih strana, to će učiniti Evropu manje kompetitivnom. Ako Evropa nije jedinstvena, imamo problem. Ključni problem je politički problem. Na važnim adresama u Evropi se ne gleda jednako na vaćnost ujedinjenja Evrope”, ističe Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve