Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović uvjeren da će se sadašnja faza umora od proširenja završiti i da će Evropa prihvatiti nove članice

''Ono što smo tražili za nas, želimo i za druge'', poručio je Đukanović, visoko cijeneći čvrstu viziju i mudrost da u Gruziji pravilno razumiju geopolitičke okolnosti, u šta se uvjerio i tokom posjete

Predjsednik Crne Gore Milo Đukanović uvjeren je da će se sadašnja faza umora od proširenja završiti i da će Evropa razumjeti da treba da prihvati nove članice.

On se danas tokom zvanične posjete Gruziji sastao sa predsjednikom Vlade Gruzije Iraklijem Gharibashvilijem, koji je nakon tete a teta susreta i sastanka sa delegacijama u njegovu čast priredio i radni ručak.

Uz zahvalnost za dobrodošlicu tokom prve posjete Gruziji uz zadovoljstvo je iskazao riječi prijateljstva i podrške za pravilno odabranu strategiju za budućnost ove zemlje.

On je naglasio da Crna Gora podržava teritorijalni integritet Gruzije i njena nastojanja da uspostavi punu kontrolu nad svojim teritorijama u okviru međunarodno priznatih granica, sa punim suverenitetom i da se bore za budućnost koju sama bira.

“Ono što smo tražili za nas, želimo i za druge”, poručio je Đukanović, visoko cijeneći čvrstu viziju i mudrost da u Gruziji pravilno razumiju geopolitičke okolnosti, u šta se uvjerio i tokom posjete.

“Možemo imati najbolje ideje, ali je važno prepoznati najbolje vrijeme za njihovu realizaciju. To se posebno odnosi na proces evropskih integracija, i posvećenu borbu za valorizovanje reformi i dogledno članstvo u EU”, kazao je Đukanović.

On je iskazao uvjerenje da će se sadašnja faza umora od proširenja završiti i da će Evropa razumjeti da treba da prihvati nove članice.

“Imajući u vidu podudarnost ciljeva, Gruzija će uvijek imati podršku Crne Gore u tom smislu”, kazao je Đukanović.

U kontekstu bilataralnih odnosa dvije države, Đukanović je naglasio da uz istorijske i sličnosti u pogledu ciljeva, postoji podudarnost i u strukturi ekonomija dvije države, što treba iskoristiti kao razvojnu šansu.



Sugerisan je susret privrednih komora, kako bi se intenzivirala saradnja u turizmu, olakšalo putovanje građana, iskoristili energetski potencijali i iskustva Gruzije u oblasti proizvodnje hrane.

Odnosi dvije države posebno bi bili osnaženi intenzivnijom saradnjom u oblasti kulture, imajući u vidu da se oba naroda ponose svojom istorijom i tradicijom.

Premijer Garibasvili je uz dobrodoslicu Đukanoviću u, kako je kazao, istorijsku posjetu Gruziji iskazao visok interes za dalje produbljivanje saradnje i jačanje odnosa u svim oblastima, čemu će snažan impuls dati i ova posjeta.



“Crna Gora je uzor za Gruziju u mnogim oblastima”, kazao je Garibasvili, visoko cijeneći iskustvo i ulogu predsjednika u strateškim postignućima Crne Gore, posebno obnovu nezavisnosti i prijem u NATO.

Na toj liniji, naročito se interesovao za Predsjenikova iskustva i stavove u odnosu na izazove u prošlosti i aktuelnom geopolitičkom trenutku.

Predsjednik je zvaničnu posjetu Gruziji tokom koje je potpisan Sporazum između dvije vlade o readmisiji lica bez dozvole za boravak, završio obilaskom administrativne granice Odzisi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve