Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Parlament Gruzije usvojio zakon o stranim agentima

Nacrt zakona predviđa da organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva budu registrovane kao ''strani agenti'' ili će se suočiti sa novčanim kaznama, podsjeća Reuters

Gruzijski parlament odobrio je u drugom čitanju u srijedu prijedlog zakona o “stranim agentima”, predloženu mjeru koja je izazvala višesedmične proteste u zemlji, javila je lokalna televizija.

Nacrt zakona predviđa da organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva budu registrovane kao “strani agenti” ili će se suočiti sa novčanim kaznama, podsjeća Reuters.

“Ukupno 83 glasa ‘za’ i 23 ‘protiv’. Prijedlog zakona je usvojen u drugom čitanju”, rekao je predsjednik parlamenta Šalva Papuašvili.

Kontroverzni nacrt zakona koji je izazvao proteste u Gruziji nastoji da ograniči uticaj subjekata koji primaju sredstva iz inostranstva.

Nacrt je prvobitno upućen u parlament u februaru 2023., ali je povučen sljedećeg mjeseca zbog talasa protesta i pritisaka zapadnih zemalja.

Nakon revizije, nacrt zakona je zamijenio izraz “agent stranog uticaja” sa “organizacija koja promoviše interese strane sile”, dok je ostatak sadržaja zakona ostao isti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve