Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović primio u oproštajnu posjetu Tropskog: Crna Gora je uvijek bila naš najveći prijatelj

On je podsjetio da smo u proteklom periodu imali izuzetno frekventan dijalog na visokom i najvišem nivou, i održavanje prve zajedničke sjednice dvije vlade, čime je dodatno unaprijeđen odnos Crne Gore i Sjeverne Makedonije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Mihajla Trpkoskog.

Kako je navedeno u saopštenju, Đukanović je zahvalio ambasadoru na profesionalnom i prijateljskom angažmanu u Crnoj Gori kojim je dao važan doprinos očuvanju i unapređenju odnosa dvije zemlje utemeljenih na neupitnom prijateljstvu između država i vlasti i kontinuiranom poštovanju prema tradiciji tih odnosa.

On je podsjetio da smo u proteklom periodu imali izuzetno frekventan dijalog na visokom i najvišem nivou, i održavanje prve zajedničke sjednice dvije vlade, čime je dodatno unaprijeđen odnos Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

“Uz ponovljeno uvjerenje da je integracija najbolja opcija za ZB, Predsjednik je još jednom čestitao Sjevernoj Makedoniji otvaranje pregovora, vjerujući u kapacitet institucija da iznesu ovaj proces na efikasan način. Raduje otklanjanje blokade za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, jer je integracija ubjedljivo najbolja opcija za zemlje ZB i naša društva koja će u evropskom okviru brže ići naprijed, kazao je Predsjednik. Podsjetivši na partnerstvo dvije zemlje u NATO, kao ozbiljno iskustvo, naglasio je da to pruža važne  prednosti budućem razvoju i mogućnost da tačnije i pravovremenije sagledamo neke globalne procese. Visoko je ocijenio postignuća tokom mandata ambasadora Trpkoskog u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova, ali i na polju kulture, uključujući donaciju ploče Vladimira i Kosare kao  simbola bliskosti dva naroda. Uz ocjenu o dobro postavljenom temelju za jačanje ekonomske saradnje, Predsjednik je ambasadoru kazao da ima razloga sa osjećaj zadovoljstva obavljenim poslom u Crnoj Gori koja je u njemu imala i imaće dobrog prijatelja”, saopšteno je iz Kabineta Đukanovića.

Ambasador Trpkoski je, kako je navedeno, zahvalio Đukanoviću na izuzetnoj saradnji i odnosu prema ambasadi i državi koju predstavlja, što je prepoznatljivo na svakom koraku.

“U svim fazama i nedaćama koje smo prolazili, Crna Gora je uvijek bila najveći prijatelj Sjeverne Makedonije, poručio je ambasador. Zato je diplomatsko službovanje u prijateljskoj  zemlji bilo uživanje, a ne samo zadovoljstvo i čast, kazao je ambasador uz nadu da ćemo pored zajedničke istorije u Jugoslaviji, današnjice u NATO, imati i zajedničku budućnost u EU, na dobro budućih generacija. Cijeneći da je tokom mandata bio svjedok interesantnih događaja i novih demokratskih i političkih procesa u Crnoj Gori, izrazio je nadu u stabilizaciju crnogorskog društva i iznalaženje zajedničkog jezika za sve probleme. Na kraju četvorogodišnjeg mandata posebno je ponosan na  postavljanje ploče Vladimira i Kosare u Baru, za šta se snažno zalagao, u duhu afirmacije prijateljstva između dvije zemlje, kojem će, kako je rekao biti posvećen svuda i uvijek”, zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve