Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović: Pitanje koliko će nova vlada biti funkcionalna

''Ja se bojim da ne izgubimo još vremena oko formiranja vade, konstituisanja svih ministarstava. Imali smo različite eksperimente u posljednje vrijeme koji nijesu doveli do većih rezultata, naprotiv, imali smo samo gubljenje vremena, da ne govorim o resursima, posebno govorim o finansijskim'', kazala je Đukanović

Imajući u vidu odnose između svih konstituenata Vlade, posebno onih koji je podržavaju u parlamentu, otvoreno je pitanje koliko će nova vlada biti funkcionalna i koliko će, za sve što želi i treba da uradi, imati podršku parlamenta, kazala je predavačica na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

Iako će ostale partije vjerovatno podržati manjinsku vladu, smatra da će u nju najprije ući potpisnnice Memoranduma.

“Ali opet iskazujem dozu rezerve kako će, kada vlada počne da funkioniše i donosi odluke koje se nekim političkim subjektima neće dopasti, posebno u odnosu na borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i druga pitanja, da li će oni i dalje podržavati te strukture i da li će biti omogućena apsolutna funkcionalsnost vlade kakvu smo do sada imali”, istakla je Đukanović gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Smatra da je kod formiranja manjinske vlade problematično sa aspekta interesa građana to što se čuju slična obećanja.

“Ja se bojim da ne izgubimo još vremena oko formiranja vade, konstituisanja svih ministarstava. Imali smo različite eksperimente u posljednje vrijeme koji nijesu doveli do većih rezultata, naprotiv, imali smo samo gubljenje vremena, da ne govorim o resursima, posebno govorim o finansijskim”, kazala je Đukanović.

Ukoliko ova vlada nije bila  funkcionalna, potpuno je prirodno, smatra ona,  poželjeti formiranje nove vlasti.

”Imajući u vidu odnose između svih konstituenata, posebno onih koji  je podržavaju u parlamentu, meni je otvoreno pitanje koliko će i ta nova vlada biti funkcionalna i koliko će za sve što želi  i treba da uradi imati podršku parlamenta”, kaže Đukanović.

Kaže da oni koji danas formiraju vladu, a koji su bili dio prethodne treba da odgovraju zašto ona nije bila funkcionalna, zašto nije dovela do konkretnih rezultata i zašto nijesu ispunjena obećanja građana.

Dodaje da su građani razočarani, jer je nastavljena višedecenijska praksa  negativnih pojava.

“Svima je jasno da je nedostajala politička volja da se promijene sprovedu u djelo, da se reforme završe i da se neke iniciraju”, kaže predavačica na Univerzitetu Donja Gorica .

Po njenom mišljenju krucijalni problem je nedostatak političke volje.

“Drugi problem je što ekspertska vlada nije imala kapacitete da sprovede u djelo obećanja, a treća stavka jesu institucije”, kazala je ona.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve