Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

ĐUKANOVIĆ OSTAJE NA ČELU DPS-a Vuković, Damjanović, Eraković i Dizdarević potpredsjednici, Roćen odstranjen iz rukovodstva partije

Osim Markovića na spisku kandidata za Predsjedništvo DPS-a nema ni Milana Roćena dosadašnjeg predsjednika Političkog savjeta DPS-a, koji se po prvi put neće naći na nekoj rukovodećoj funkciji u partiji

Predsjednik Demokratske partije socijalista i u narednom periodu biće Milo Đukanović, dok su za potpredsjednike partije izabrani Sanja Damjanović, Ivan Vuković, Jevto Eraković i Abaz Dizdarević, odlučano je danas na Devetom kongresu DPS-a.

Đukanovića je podržalo 585 delegata dok je jedan bio uzdržan.

Ovaj kongres se pokazao kao prilika da DPS da šansu mlađim snagama koji će biti nosioci revitalizacije stranke, ali i da partija napravi otklon od starih potrošenih kadrova.

Dosadašnji zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković više neće biti u užem predsjedništvu te partije, već će obavljati funkciju predsjednika Političkog savjeta.

Marković je odlučio da se samoinicijativno povuče iz Predsjedništva partije što je i u neku ruku očekivano nakon izbornog rezultata na prethodnim parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta prošle godine.

Osim Markovića na spisku kandidata za Predsjedništvo DPS-a nema ni Milana Roćena dosadašnjeg predsjednika Političkog savjeta DPS-a, koji se po prvi put neće naći na nekoj rukovodećoj funkciji u partiji.

Milan Roćen više neće biti u predsjedništvu partije

U užem rukovodstvu ove partije neće se naći ni Mevludin Nuhodžić, Milutin Simović, Branimir Gvozdenović, Vlastimir Golubović, Halil Duković, Petar ivanović, Aleksandar Žurić.

Dosadašnji predsjednik DPS-a Milo Đukanović je jedini kandidat za funkciju predsjednika partije.

Deveti kongres Demokratske partije socijalista održan je danas u Podgorici, a na njemu se biralo rukovodstvo, usvojen je statut i program partije. Kongres je počeo intoniranjem himne i obraćanjem predsjednika DPS-a i Crne Gore Mila Đukanovića.

Kongresom je predsjedavao Duško Marković.

Đukanović je u uvodnom obraćanju kazao da DPS potvrđuje da uspješno usvaja i baštini evropske standarde, što su, kako ističe, pokazali prihvatanjem izborne volje građana.

Đukanović: Nastavljamo odlučnu borbu za očuvanje vrijednosti građanske države

Očuvanje građanskog koncepta države je put DPS-a, kazao je lider te partije Milo Đukanović.

On je na konferenciji za novinare nakon vanrednog Kongresa poručio:

“Govorili smo veoma otvoreno o svim slabostima i izrazili spremnost da te slabosti izbjegnemo. Mi smo ona vodeća snaga koja je izvela državu na pravi kolosjek, i danas kada imamo mandat manje nosimo i pojačanu odgovornost za čuvanje Crne Gore”.

“Nastavljamo veoma odlučnu borbu za očuvanje vrijednosti građanske države”, poručio je Đukanović i dodao da je očuvanje tih vrijednosti jedini put koji vodi Crnu Goru u društvo evropskih naroda.

foto: Antena M

Đukanović je kazao da su predložili kadrovske promjene koje treba da donesu jedno novo lice partije.

“Vjerujem da ćemo sa novom energijom dobiti jedan impuls od ljudi koji žele da se dokazuju na najbolji mogući način”, kazao je Đukanović.

Vjeruje da će to biti blagotvorno i za partiju i za Crnu Goru. Ocijenio je da je Kongres bio uspješan.

Govoreći o potpredsjednicima stranke kazao je da su “dobili vrijedne ljude koji će zajedno sa njim nositi najveći dio odgovornosti za vođenje politike.”

Đukanović je rekao da razumije interes javnosti, ali ne stalne pokušaje da se osvježi stara priča da postoje sukobi u partiji.

“To se ponavlja zato što to možda neko želi, a želi da bi se oslabio DPS. Moram razočarati takve”, odgovorio je Đukanović na pitanje da li s obzirom na kadrovske promjene Duška Markovića vidi kao krivca za poraz.

Đukanović kaže da je DPS danas djelovao nikad jedinstvenije, nikad odlučnije i nikad poletnije.

Poručio je da je imao stav da promijeni jedan broj ljudi.

“Uključujući i mene. Vodili smo duge razgovore i došli do toga da je ovo optimalna formula. Niko nije sudio Dušku Markoviću ni Vladi”, rekao je Đukanović, dodajući da je DPS složen sistem.

Govoreći o predstojećim izborima u Nikšiću kazao je da imaju nepovoljnu startnu poziciju, s obzirom na rezultat parlamentarnih izbora.

Vjeruje ipak u rast rejtinga u tom gradu i da njegova partija može do pobjede.

“Ipak sam optimista. Na nekim mjestima posebno u našem susjedstvu je paranoja od toga kako se DPS nije strmoglavio.

To će biti važan impuls za ono što su naši ciljevi na državnom nivou”, rekao je Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Supersonic
24.01.2021-20:52 20:52

Odlicno, tri medjunarodno priznata doktora nauka, zena i predstavnik manjina, ogledalo gradjanske Crne Gore. Najvaznije niko od njih ne zaradjuje od politickog zivota, vec od postenog posla i svoje profesije van Crne Gore. Sama Sanja Damjanovic ima vise radova i citata u medjunarodnim asopisima od citave “ekspertske vlade” zajedno. Sad medju narod, od vrata do vrata. Cuvajte nam Crnu Goru. Svi redovi da se zbiju: SD, SDP, LP, DPS, BS, Albanske partije, zajednicka koalicija protiv pocasti sa 4S. Nema rasipanja glasova na nove partije. Za predstavnika koalicije Rasko Konjevic, covjek koji je u Crnu Goru dosao kao izbjeglica poput Braticke,… Pročitaj više »

pero
24.01.2021-22:50 22:50

Ovo je davno trebalo uraditi