Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović: Pogreb velikosrpskog projekta ostao nezavršen posao, moramo odgovoriti snagom države

Osim Markovića na spisku kandidata za Predsjedništvo DPS-a nema ni Milana Roćena dosadašnjeg predsjednika Političkog savjeta DPS-a, koji se po prvi put neće naći na nekoj rukovodećoj funkciji u partiji.

Deveti kongres Demokratske partije socijalista održava se danas u Podgorici, a na njemu će se birati rukovodstvo, usvojiti statut i program partije. Kongres je počeo intoniranjem himne i obraćanjem predsjednika DPS-a i Crne Gore Mila Đukanovića.

Kongresom predsjedava Duško Marković.

Đukanović je u uvodnom obraćanju kazao da DPS potvrđuje da uspješno usvaja i baštini evropske standarde, što su, kako ističe, pokazali prihvatanjem izborne volje građana.

“Kao odgovorni politički subjekt, bilo da smo stožer vlasti ili najjača stranka koja je trenutno u opoziciji pokazujemo da smo  promoter evropskih vrijednosti u Crnoj Gori i novog i višeg nivoa demokratske kulture koja polazi od odgovornosti kao osnovne premise. Turbulentno vrijeme obilježeno pandemijom koronavirusa kao i novi politički procesi koje je prije svega obilježila  brutalna manipulacija vjerskim osjećanjima ljudi, zajedno sa nezapamćenim uplivom stranih država u naš izborni proces, uz nagomilane slabosti presudno su doprinijeli da izborni rezultat bude ne samo ispod naših očekivanja, već i iznenađenje za veći dio javnosti”, poručio je Đukanović.

On ipak smatra da “bolje upućena domaća i međunarodna javnost bila previše iznenađena i zatečena višemjesečnom atmosferom hibridnog rata u Crnoj Gori koji je vođen po istoj matrici kao i prije četiri godine od strane neprijatelja multietničke i evropske Crne Gore”.

Kako je istakao Đukanović, kao i uoči parmanetarnih izbora 2016. godine, učinili su sve da se suprotstave tom brutalnom ugrožavanju crnogroske suverenosti i slobode.

“Ali akteri ove sofisticirane, nesvakidašnje hajdučije, nezabilježene u međunarodnim odnosima, dodatno su usavršili svoj repertoar medijskih, finansijskih, digitalnih, političkih, obavještajno-bezbjednosnih, religijskih i drugih pritisaka kojima ovom prilikom nijesmo uspjeli da se odupremo. Falilo je snage i umjeća, prije svega političko-bezbjednosne pronicljivosti državne odgovornosti patriotskog jedinstva, hrabrosti i istrajnosti da se u domaćoj i inostranoj javnosti predstavi kakvom je udaru izložena građanska, patriotska, proevropska i nezavisna Crna Gora”, rekao je Đukanović.

Dalje je ističe da kalkulacije i povodljivost doveli do toga da rezulta DPS-a i partnera bude jedan mandat ispod koalicija kod kojih dominira politička snaga koja otvoreno i ponosno služi interesima drugih država.

“Koje bi da svojataju Crnu Goru, uskraćuju nezavisnost, suverenost i nacionalno dostojanstvo i koji bi da joj mijenjanju građanski i sekularni karakter, nudeći joj kao alternativu status nacionlane države sa državnom religijom crkve ogrezle u kleronacionlizmu. Te snage bi Crnu Goru da vide kao dio nacionlističkog provizorijuma ‘Srpskog sveta’ i globalno kao dio ‘Ruskog sveta’ u zamjenu za strateški pravilno odabrano članstvo u NATO i EU”, poručio je Đukanović.

Uprkos svemu, kako ističe, Demokratska partija socijalista nije uradila nijedan korak koji bi Crnu Goru gurnuo u bezdan nestabilnosti.

“Nijesu se ostvarila zlokobna i skeptična predviđanja mnogobrojnih domaćih i stranih analitičara i predstavnika medijskih, političkih centara, civilnog društva i nedobronamjernih kritičara. Nastavljamo još srčanije i posvećenije da se borimo za građansku Crnu Goru i evropsku budućnost našeg društva”, obećava lider DPS-a i dodaje da su ponosni na sačuvani mir i stabilnost.

Legat naše generacije, kako naglašava, mora biti građanska Crna Gora, ukorijenjena u slobodarstvu i antifašizmu.

“Najviše nas brinu oni koji DPS vide kao posljednju prepreku koju treba ukloniti s puta ostvarivanja velikodržavnih ciljeva. Nema odbrane građanske Crne Gore bez jake građanske partije kao stožera njenog proevopskog političkog fronta. Iz tog razloga nema ni izvjesne građanske i evropske Crne Gore bez jake i napredne DPS u njoj. Ne shvataju to još uvijek svi, uključujuči neke od našijih ranijih ili aktuelnih političkih partnera”, kaže Đukanović.

Vrijeme bezumnog populizma

On je naveo da je Crna Gora i danas pred delikatnim izazovom ne manjim nego onim iz 90-ih godina.

“U nekim aspektima podsjeća i na početak 20. vijeka, na vrijeme nepromišljenih međunarodnih scenarija, čiju je tragičnu cijenu platila upravo Crna Gora. Posljednjih nekoliko godina bili smo svjedoci krize globalnog političkog poretka. Odbacivanje multilateralizma u rješavanju krupnih međunarodnih pitanja i odbacivanja i ugrožavanja euroatlantizma koji je na bolje promijenio svijet. Nadam se da će promjena na čelu vodeće zemlje svijeta dovesti do resetovanja tih negativnih političkih tendencija”, rekao je Đukanović.

Kazao je da živimo u vremenu podgrijavanja bezumnog populizma koji je rasplamsao sve najniže strasti koje ljudski rod nosi.

“Na Balkanu su očekivano obnovljeni snovi o prekompoziciji i stvaranju većih nacionalno homogenizovnih država. Ništa novo, to je vazdašnja ideja nacionalista. Za njih je razumljivo da je Crna Gora dio velikosrpskog nacionalizma promovisanog kao ‘Srpski svet’. Otužno je da nosioci ove stupidne ideje nijesu naučili ništa iz  tragedije 90-ih i raspada SFRJ. Njihova brza restauracija za samo 25 godina opominje da je nažalost zasluženi politički pogreb ovih projekata ostao nezavršen posao”, rekao je Đukanović.

Na politički teren u Crnoj Gori je brutalno uvedena SPC, podstrekač, jatak i advokat najmonstruoznijeg genocida u Evropi novog doba, kaže Đukanović.

“SPC je branila navodno ugrožene svetinje iako je pokušavala da zadrži imovinu koja je naš identitet, naše ime i prezime. Na velikodržavni srpski nacionalizam moramo odgovoriti snagom naše države i crnogorskim društvom građana, a ne nacionalizmima multietničke Crne Gore”, kazao je Đukanović, dodavši da DPS ima hrabrosti i odlučnosti da odbrani Crnu Goru od svih nasrtaja.

“Nek je vječna Crna Gora”, riječi su kojim je Đukanović zaključio svoj govor, nakon koga je završen svečani dio Kongresa.

Putem video obraćanja istoričarka Latinka Perović poželjela je uspješan Kongres i poručila da se DPS udaljio od velikosrpske politike koju je simbolizovao Slobodan Milošević.

“Vaši odnosi sa svima u regiona su dobri. Postavili ste obnovu državnosti kao svoj cilj, ušli ste u obnovu suverenizma, ali sa orijentacijom da očuvate antifašistički, multinacionalni, multivjerski karakter Crne Gore i mislim da ste to u najvećoj mjeri uspijevali. Okrenuli ste se Evropi, ušli u NATO pakt… naravno da ste kao svrhu puta postavili bolji život ljudi u CG”

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev takođe je putem video poruke poželio uspješan Kongres.

“Ubijeđen sam da će DPS ponovo imati čast i odgovornost da vodi Crnu Goru ka novim pobjedama i uspjesima”, poručuje Zaev.

Juče je saopšteno da je predsjedništvo Demokratske partije socijalista jednoglasno predložilo da kandidat za predsjednika partije bude Milo Đukanović, a da kandidati za potpredsjednika budu: Ivan Vuković, Nikola Rakočević, Jevto Eraković, Andrija Nikolić, Sanja Damjanović, Abaz Dizdarević, Gordana Rajović i Mirsad Mulić.

Ovaj kongres biće prilika da DPS da šansu mlađim snagama koji će biti nosioci revitalizacije stranke, ali i da partija napravi otklon od starih potrošenih kadrova.

Dosadašnji zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković više neće biti u užem predsjedništvu te partije.

Marković je odlučio da se samoinicijativno povuče iz Predsjedništva partije što je i u neku ruku očekivano nakon izbornog rezultata na prethodnim parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta prošle godine.

Osim Markovića na spisku kandidata za Predsjedništvo DPS-a nema ni Milana Roćena dosadašnjeg predsjednika Političkog savjeta DPS-a, koji se po prvi put neće naći na nekoj rukovodećoj funkciji u partiji.

Milan Roćen više neće biti u predsjedništvu partije

U užem rukovodstvu ove partije neće se naći ni Mevludin Nuhodžić, Milutin Simović, Branimir Gvozdenović, Vlastimir Golubović, Halil Duković, Petar ivanović, Aleksandar Žurić.

Dosadašnji predsjednik DPS-a Milo Đukanović je jedini kandidat za funkciju predsjednika partije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crnogorka
24.01.2021-16:21 16:21

Svaka cas sve visoko Obrazovani Skolovani D.R Mladi Generacija svih Naroda -.Cast -Ponos- ne samo LIJEPE CRNE GORE nego i EVROPE I SVIJETA !! Gospodo Srecno vama i nama bilo NOVO RUKOVOSTVO – Ivan Vuković, Nikola Rakočević, Jevto Eraković, Andrija Nikolić, Sanja Damjanović, Abaz Dizdarević, Gordana Rajović i Mirsad Mulić.!!

gagi
24.01.2021-16:38 16:38

E Djukanovicu takvi kao lupez i ulizica Rocen su “slomili glavu”svemu Crnogorskom,no doci i Rocko brzo na tapet za pljacku sa Bemaxom Genexom i slicnim firmama kojim upravlja kao DPS “patriota”.Dolje izdajnici Crne Gore dogmate i ostali da je vjecna Crna Gora.

Strme
24.01.2021-17:39 17:39

Sve si ti- kriv, i nije tachno da nista niste uradili, doneli ste ta zakon- i okrenuli 1/2 drzaveprotivu sebe. Samo vi ide- pad..!

DA SE CUJE DO NEBESA- NEMA VISHE: DRPS A..:-)

DPS
24.01.2021-19:13 19:13

Najvecu podrsku imamo u CG 55% Pridruzimo se i davajmo podrsku DPS zajedno smo jaci za DPS DPS DPS DPS !